ТЕСТИРАЊЕ, ПА СКИЈАЊЕ: Хотели на српским планинама уводе нова правила за одлазак на зимовање и смањују капацитете због епидемије

Ј. СУБИН

12. 11. 2020. у 12:00

СРПСКИ скијашки центри увелико се спремају за предстојећу сезону, а процењује се да је до сада резервисано око 40 одсто капацитета, током новогодишњих и божићних празника, али и школских распуста. Зимовање ће ове године бити организовано под посебним мерама безбедности, а пре него што се сместе, гости ће у неким објектима морати да докажу да су здрави. Боравак у појединим хотелима на Копаонику биће могућ једино уз серолошки тест на вирус корона.

ТЕСТИРАЊЕ, ПА СКИЈАЊЕ: Хотели на српским планинама уводе нова правила за одлазак на зимовање и смањују капацитете због епидемије

Стриктна правила за одлазак на скијање

Хотелијери већ најављују да би могли да раде са неких 70 одсто капацитета, како би омогућили гостима максималну сигурност. То, с друге стране, за многе од њих значи и поскупљење цена смештаја.

- Увешћемо обавезан серолошки тест за наше госте - рекли су нам у једном хотелу на Копаонику. - Обезбедићемо им да раде тестове у појединим градовима и да не чекају. Инсталирали смо најсавременије прочишћиваче ваздуха, а ко није гост хотела неће моћи да улази. Кафић и ресторан ће радити и напољу. Запослени ће на седам дана бити тестирани. Поента је да гости дођу и да се осећају безбедно. Резервације увелико крећу. Идеја је да радимо смањеним капацитетом, али смо морали да подигнемо цене.

Поједини хотели на Копаонику задржаће прошлогодишње цене аранжмана, а имају и промотивне пакети за одређене термине. Гостима ће, у оквиру тих погодности, бити обезбеђене бесплатне ски-карте и опрема.

Ипак, уз све погодности, скијање на Копаонику, у апартману, за четворочлану породицу, тешко да може да кошта мање од 1.000 евра, са ски-картама. Боравак у хотелу кошта дупло више. За разлику од Копа, нешто јефтинији је апартмански смештај на Златибору, али овај ски-центар има далеко мање стаза од Копаоника.

Иначе, скијаши из Србије увелико резервишу и уплаћују одласке у иностранство. Од Бугарске, па до неких од највећих и најлепших ски- -центара у Италији, Француској, Аустрији и Швајцарској. Једна од главних погодности, како су нам рекли у специјализованим агенцијама за организацију скијања, јесте та што је загарантован поврат новца уколико се не оде због епидемиолошке ситуације.

- Жеље скијаша су велике, али су сви слуђени због ове ситуације - рекли су нам у агенцији. - Има доста резервација за Копаоник, али и за регион - Јахорину и Бугарску. Праве се резервације и за Европу, али се ту чека шта ће бити са отварањем граница. Очекује се да ће то моћи од децембра или јануара. Засад је планирано да сезона у европским ски-центрима буде отворена већ око 5. децембра. Бугарска има и решено здравствено осигурање са Србијом, па уколико се неко разболи, може тамо бесплатно да се лечи.

АПАРТМАНИ ПОЖЕЉНИЈИ

ОЧЕКУЈЕ се да ће ове године најпре бити распродати апартмани и приватни смештаји, јер људи због актуелне епидемиолошке ситуације углавном желе да контакте са непознатим људима у објектима сведу на минимум. Цене у апартманима на Копаонику, у сезони, за четворочлану породицу су око 80 евра, уколико је смештај у центру, што је за неких 10 евра скупље него прошле године. Што је соба даље од жица и центра, то су и цене ниже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)