МИНИСТАР МАЛИ: До краја 2020. биће завршена продаја Комерцијалне банке

Танјуг

11. 11. 2020. у 10:48

МИНИСТАР МАЛИ: До краја 2020. биће завршена продаја Комерцијалне банке

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће до краја године бити завршена продаја Комерцијалне банке и њено преузимање од стране словенчког НЛБ-а.

-На самом смо крају процеса-рекао је Мали у интервјују за Блумберг.

Мали очекује да ће Европска централна банка одобрити продају Комерцијалне банке до краја месеца, што је неопходан услов за добијање сагласности Народне банке Србије.

Мали каже да ће тако до краја године бити завршена продају Комерцијалне банке и подсећа да је проналажење стратешког партнера за Комерцијалну банку део текућег аранжмана са ММФ-ом.

Министар је, говорећи о српским финансијама, рекао да ће се буџетски дефицит 2021. смањиити на три одсто, као и да пандемија ковид 19 до сада није нашкодила директним страним инвестицијама.

Блумберг наводи да је криза услед ковида 19 довела до одлагања неких договора са ММФ-ом, чији актуелни аранжман са Србијом истиче у јануару, а Мали каже да је следећи задатак за државу да проанђе стратешког партнера за ХИП Петрохемију.

Министар очекује да ће пад БДП-а ове године у Србији износити један одсто, што би могао да буде најмањи пад у Европи и додаје да је том допринео велики владин пакет помоћи привреди и становништву који је износио чак 12,5 одсто БДП-а.

Наводи да је потрошња повећала буџетски дефицит, али да ће га држава вратити 2021. на око три одсто, када би раст БДП-а требало да износи шест одсто.

Планови за буџет за 2021. годину укључују рекордна издавајања за инфраструктурне пројекте, то јест нове аутопутеве и обнову пруга.

Директне стране инвестиције, које су ове године пројектоване на 2,3 милијарде евра (2,7 милијарди долара) и даље су главни покретач раста, рекао је Мали и истакао да ниједан страни инвеститор у Србији није одустао од својих улагања због пандемије.

Влада Србије, такође, рачуна на инвестициони план ЕУ од девет милијарди евра за Западни Балкан, казао је Мали.

Додаје да се, такође, повећавају и кинеске и америчке инвестиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)