"ТЕЛЕКОМ" ТРАЖИ 80 МИЛИОНА ЕВРА ОДШТЕТЕ ОД ШОЛАКА! Национални оператер поднео тужбу Привредном суду против "Јунајтед медије"

Д. СТОЈАКОВИЋ

10. 11. 2020. у 11:00

БРУТАЛНА кампања медија под капом "Јунајтед групе" против "Телекома Србије" добиће судски епилог!

ТЕЛЕКОМ ТРАЖИ 80 МИЛИОНА ЕВРА ОДШТЕТЕ ОД ШОЛАКА! Национални оператер поднео тужбу Привредном суду против Јунајтед медије

Фото промо

Како "Новости" ексклузивно сазнају, национални телекомуникациони оператер у понедељак је Привредном суду у Београду поднео тужбу против четири компаније унутар "Јунајтед групе", којом председава бизнисмен Драган Шолак.

Одштетни захтев износи девет милијарди динара или око 80 милиона евра. Осим накнаде штете због нелојалне конкуренције, "Телеком" захтева престанак свих незаконитих активности и уздржавање од њих у будућности.

Према нашим сазнањима тужене су компаније: "Јунајтед група" Б. В. Из Холандије, СББ и "Јунајтед медија дигитал" из Београда, "Адрија њуз С.А.Р.Л." из Лусембурга. У образложењу тужбе се каже да се наведене незаконите активности односе на злоупотребу приватних медија у власништву "Јунајтед групе", који континуираним пласирањем лажних информација урушавају "Телекомов" углед. Како је наведено, циљ оваквог деловања је задржавање монополског положаја на тржишту од стране "Јунајтед групе".

ТРЖИШНИ УДЕО

ПРЕ две године тржишни удео кабловских оператера у Србији је био такав да је "Јунајтедов" СББ имао 55 одсто тржишног удела, а "Телеком" тек 25 процената. У току ове године национални оператер је захваљујући куповини мањих "кабловаца" сустигао СББ и очекује се да ће ускоро остварити лидерску позицију.

У тужби се наводи да је приватна медијска кампања од стране медија у власништву "Јунајтеда" почела када је тржишни удео њихове компаније СББ почео да опада у корист "Телекома", о чему сведоче и годишњи извештаји РАТЕЛ-а. У овом правном документу пише да је степен и учесталост лажних исказа од медија "Јунајтед групе" растао обрнуто сразмерно паду њиховог тржишног удела. Са сваким процентом пада удела, број лажних чланака и објава против "Телекома" је само растао.

Национални оператер оптужује "Јунајтед групу" да су њени медији до половине 2018. године имали свега две објаве о "Телекому", да би након тога емитовали више од 500 чланака против "Телекома". Пред судијама Привредног суда је да пресуде да ли су тачне "Телекомове" тврдње да су под маском "независних и објективних медија", приватни новинари "Јунајтед групе" постали ЕПП - економско -пропагандни програм - ширењем неистина и лажи против "Телекома", а све ради стицања профита урушавањем поверења корисника у "Телеком" и његов сервис. На овај начин су, како се тврди, прекршили новинарски кодекс, као и прописе о лојалној конкуренцији.

У тужби се каже да "Телеком" као и свака друга компанија има право да се развија и такмичи под фер тржишним условима, без ризика медијске сатанизације од стране конкуренције. Овим чином се, како је наведено, само наставља одбрана "Телекома", након већ добијене одлуке немачког суда у Франкфурту, који је експресно брзо санкционисао и забранио "Јунајтед групи" да врши даљу пиратерију "Телекомових" канала у том делу Европе.

У оквиру "Јунајтед групе" раде телевизије и портали: Н1, Нова С, Њузмакс Адрија и управо преко ових медијских кућа пласирају се текстови о "Телекому".

ПРОЦЕСИ И У ИНОСТРАНСТВУ

БОРБА за правду "Телекома Србија" неће се зауставити са процесом у Привредном суду у Београду. Како "Новости" сазнају, у наредних неколико дана против "Јунајтед групе" ће бити поднета тужба у Швајцарској, али највероватније и у Луксембургу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)