СЕВЕР ЖЕЉНО ЧЕКА ФАБРИКЕ ИЗ СРБИЈЕ: Најава о улагањима и запошљавању обрадовала становнике дела Црне Горе

М. СЕКУЛОВИЋ

09. 11. 2020. у 11:22

НАЈАВА председника Александра Вучића да је Србија заинтересована за улагање у изградњу фабрика на северу Црне Горе, наишла је на добар одјек међу грађанима овог дела земље који су и иначе историјским, географским, породичним и пријатељским везама ослоњени на Србију.

СЕВЕР ЖЕЉНО ЧЕКА ФАБРИКЕ ИЗ СРБИЈЕ: Најава о улагањима и запошљавању обрадовала становнике дела Црне Горе

Амбасадор Владимир Божовић са Драгославом Шћекићем

Крају који је прилично осиромашио за 30 година владавине ДПС, нарочито у Андријевици и Беранама где претходних шест година нису били на власти, неопходна су улагања у привреду и туризам, која би донела нова радна места.

- Србија има новца. Улагање и запошљавање људи била би шанса и за Бијело Поље, Беране, Пљевља. То би додатно допринело бољим односима двеју земаља - казао је Вучић приликом недавне посете Подгорици.

Влада Душка Марковића привредно оживљавање севера започела је изградњом ски-центара тамо где их никада није било, при чему се свесно заобишло Беране, које је имало такве садржаје одмах после Жабљака...

- Радују нас речи председника Вучића. Спремни смо за привредну сарадњу са Србијом, која је постојала деценијама, али је прекинута сви знамо како и због чега. Надам се да нећемо дуго чекати на почетак реализације његових речи. Чекамо позив из Београда, како би се цела ствар покренула - каже, за "Новости", председник Општине Беране Драгослав Шћекић.

Истиче да није најважније какве је фабрике Србија спремна да гради у овој општини и на целом северу државе, уз поштовање еколошких и других стандарда.

- Може се улагати у рударство, дрвопрераду, туризам, валоризацију овдашњег аеродрома... Нама је најважније да се људи запошљавају, да решавамо кључни проблем у држави. Ми имамо инфраструктуру, предочићемо наше планове, али је на онима који инвестирају да се определе - каже Шћекић.

Напомиње да је о томе недавно разговарао у Беранама са амбасадором Републике Србије у Црној Гори, Владимиром Божовићем. У овом граду Србија ће финансирати реконструкцију великог парка који ће понети име те државе. На сличан начин размишљају у Андријевици, где је деценијама фабрика "Штарк" имала један од најпрофитабилнијих погона за производњу ратлука и желеа, а радило је неколико стотина радника.

- Сада хале зврје празне. Следеће недеље идемо у Београд на разговоре са челницима "Штарка" - каже новоизабрани председник општине Андријевици, Жељко Ћулафић, који планира да после тога приватно-јавним улагањима посао у Андријевици добије већи број грађана.

Бивши погон "Штарка" у Андријевици / Фото приватна архива

Ћулафић још додаје да га брине и то што за неки велики погон не би, можда, могла да се нађе радна снага, јер је ова општина, неодговорним понашањем државних власти, опустела и "изгубила" становништво.

- Ово је пољопривредни крај који, као и Беране, нуди велике могућности производње и прераде хране, лековитог биља. Добро би нам дошли и дрвопрерађивачки капацитети - каже Ћулафић

ПЛАТНИ ПРОМЕТ

ДО прекида платног промета између Црне Горе и Србије, пре готово 15 година, привреда Берана је била изузетно јака јер су фабрике папира "Нова Беранка" и коже и кожне конфекције "Полимка", гро своје производње пласирале на тужиште Србије. Прекидом платног промета, обе фирме отишле су у суноврат, а са њима и неколико хиљада радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)