НОВО ПРАВИЛО: Јаја у продавницама у Србији више неће бити у фрижидерима - ово је разлог

Ј. Су. - Е. Б. Т.

07. 11. 2020. у 13:41

КУПЦИ ће убудуће у трговинским ланцима јаја морати да потраже на полицама поред брашна и шећера, уместо у расхладним витринама.

НОВО ПРАВИЛО: Јаја у продавницама у Србији више неће бити у фрижидерима - ово је разлог

Фото К. Михајловић

Нови прописи омогућили су трговцима да ове производе више не чувају у фижидерима. Иако се многи потрошачи чуде новом тренду и питају се да ли ће намирнице остати здраве у новим условима, стручњаци тврде да нема разлога за бригу, пошто јајима највише прија температура изнад пет степени.

Зоран Рашић из Ветеринарског специјалистичког института "Јагодина" сматра да трговински ланци не праве велике залихе, већ раде набавку према потражњи, тако да је ризик од хигијенске неисправности сведен на минимум. Правилник о квалитету јаја је, како наглашава, потпуно усклађен са европским директивама, а у Србији се примењује од почетка ове године.

ПРЕПОРУКА ИЗ ЕВРОПЕ

У КОМПАНИЈИ "Лидл Србија" кажу да су променили место презентације јаја са температурног на амбијентални режим и да су то последње европске препоруке обухваћене и Правилником о квалитету јаја Републике Србије који упућују да ову намирницу није препоручљиво чувати у фрижидеру, што подржавају и њихови домаћи добављачи.  

А и у "Меркатору С" и "Универекспорту", док "Делез" примењује оба режима складиштења.

- Није добро да се температура чувања мења са ниже на вишу, док је обрнуто дозвољено - наглашава Рашић. - Када купимо јаја која су у продавници била ван фрижидера, код куће их можемо чувати у њему или у остави. Али, ако су стајала у фрижидеру у маркету, морају да се чувају на исти начин да се не би прекинуо хладни ланац. Веома је важан рок трајања ове намирнице, који тече 28 дана од тренутка производње.

И Зоран Ивановић, начелник Управе за ветерину Министарства пољопривреде, напомиње да се јаја А класе не излажу поступку хлађења на температури нижој од пет степени Целзијуса.

МАКСИМУМ НИЈЕ ПРОПИСАН

ПРЕДСЕДНИК Удружења Србије за живинарство Раде Шкорић, истиче да Правилник није дефинисао горњу температуру на којој треба да се чувају јаја.

- Остављено је на произвођачу и трговцу да ураде мониторинг до које температуре није ризик да јаје стоји - говори Шкорић. - Правилник то није дефинисао, а ми се залажемо да ипак буду у расхладним системима. Идеална температура за чување је између 14 и 20 степени. Мора увек бити континуирана температура. То утиче на квалитет

- Правилник о квалитету јаја прописује да овај производ може да се држи на нижој температури од пет степени само током транспорта, који је краћи од 24 сата или у малопродајним објектима, али не дуже од 72 сата - објашњава Ивановић.

- У кућним фрижидерима постоје поклопци, управо да ове намирнице не би биле превише хладне. Температура у њима је између осам и 12 степени. У продавницама нико не држи јаја у делу где се чува месо, где је температура од два до четири степена, већ код млека, где је температура око седам степени. Наука је напредовала, пратимо европске прописе и стандарде и зато се прописи мењају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)