ПЛАЋАЈУ "ПЕНАЛЕ" НА ПЕНЗИЈУ: Око 6.300 некадашњих радника предузећа у реструктуирању имаће умањене чекове

С. Б. - Ј. Ж. С.

07. 11. 2020. у 08:30

ПЛАЋАЈУ ПЕНАЛЕ НА ПЕНЗИЈУ: Око 6.300 некадашњих радника предузећа у реструктуирању имаће умањене чекове

Фото С. Бабовић

РАДНИЦИ некадашњих индустријских гиганата који су напуштали фабрике по социјалним програмима од 2010. до 2015. године и којима се по закључку Владе, тзв.

Опцији пет из 2016. нису обрачунавали казнени поени, укинуто је право на пуну пензију. Однедавно им на кућне адресе стижу решења ПИО фонда са умањеним износом чека, који их ће примити већ 10. новембра. Нови закључак техничке владе у октобру укинуо им је право на пуну пензију, коју су примали претходне четири године.

То значи да и за њих од сада поново важи трајно умањење чека од 0,34 процената на месечном нивоу (највише до 20,4 одсто) пошто не испуњавају старосни услов за пензију, односно немају 65 година живота. Ову погодност до сада је користило око 6.300 радника који су радно место својевремено напустили као технолошки вишак. У ПИО фонду нам је потврђено да се решења прослеђују овим пензионерима и да они само поступају у складу са закључком Владе.

- Тај програм је подразумевао да одлазимо на биро до тренутка када напунимо пун стаж, после чега смо у старосној пензији - наводи Драгослав Вукадиновић (68), бивши радник "Холдинга ПТТ" из Трстеника. - Потом се 1. јануара 2015. године доноси Закон о ПИО, где се казнени поени намењују онима који нису напунили 65 година старости. Пошто смо ми напустили фирму под условом да идемо у пуну старосну пензију, дакле, без умањења и раније, пре Закона, невезано за године старости, кренули смо у битку да се то исправи. Закључком Владе од 25. марта 2016. сви из "Опције 5" су изузети.

ПРОТЕСТОМ ИЗУЗЕТИ ИЗ ЗАКОНА

РАДНИЦИМА из "Опције пет" је у тренутку потписивања споразумног раскида радног односа недостајало највише пет година до пензије, али су после годину и по дана протеста, преговора и петиција, добили изузеће из Закона о ПИО и пун износ чека. Закључком Владе им је, на иницијативу тадашњег министра за рад Александра Вулина, призната не само пуна пензија, већ су ретроактивно добили и разлику у новцу између умањеног и пуног износа.

Онда је, додаје Вукадиновић, Влада одлучила да стари закључак стави ван снаге. Пре пет година се процењивало да је број оштећених радника око 6.000, а међу њима су и пензионери из ИМК "14. октобар", "Гоша" Смедеревска Паланка, "Слобода" из Чачка, крагујевачка "Застава оружје"...

- Око годину дана примао сам умањену пензију за око 12 одсто, док нису донели тај први закључак, тако да сада рачунам да ћу уместо 40.000 примати 32.000 - истиче наш саговорник. - Адвокати кажу да имамо шансе да добијемо на суду, али ми желимо да преговарамо са Министарством рада, већ смо и били код њих крајем октобра и обећали су нам разговор са новом министарком.

Пензионер Србољуб Богдановић, бивши радник ИМК "14. октобар" у децембру пуни 65 година, а фирму је напустио после 37,5 година стажа. Три године сам уплаћивао пензионо и социјално осигурање.

- У почетку сам имао 20,4 одсто умањења, пре него што је 2016. донет закључак којим је неправда исправљена. Биће страшно ако ми се поново буде одбијала петина пензије - каже нам Богдановић. - На нашем пензионом чеку писало је "старосна пензија", а на новом ће писати "превремена старосна пензија".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)