ВИНО СКУПЉЕ ЗБОГ "ЛИДЛА": Увозно пиће се више не може набавити по повлашћеном третману без царине

Е. Б. ТАЛИЈАН

06. 11. 2020. у 11:00

ТРГОВИНСКИ ланац "Лидл" увезао је у јуну из Европске уније 140 шлепера вина на које се не плаћа царина.

ВИНО СКУПЉЕ ЗБОГ ЛИДЛА: Увозно пиће се више не може набавити по повлашћеном третману без царине

Фото Н. Фифић

То је 70 одсто целокупне годишње квоте, тако да од тада остали увозници не могу више да купе ово пиће из ЕУ по повлашћеном третману, сазнају незванично "Новости". У хипермаркетима наводе да је због тога до 30 одсто скочила набавна и крајња цена.

Душко Марјановић, председник Сектора трговине у Унији послодаваца Србије, потврдио је да је купљена годишња квота и да се од тада на вино плаћа царина.

- Таквим понашањем створен је поремећај на тржишту - оцењује Марјановић. - У јуну је један трговац купио 140 шлепера, а други јефтина вина из Румуније од кога је направио медицински алкохол.

Количина од 2,5 милиона литара вина, која је могла да се купи без плаћања царине, како каже, била је довољна за све учеснике у ланцу набавке. Он истиче да увозници сада имају веће трошкове, јер на вино плаћају царину.

- Продаја је пала више од 40 процената, велики маркети су незадовољни слабијим прометом, а на крају највише губи потрошач који мора да издвоји више новца - истиче Марјановић. -

Нова правила

ЦИЉ нам је да се квоте за увоз вина без царине из ЕУ дефинишу тако да одговорају свим актерима на тржишту, и увозницима и дистрибутерима вина, којима је то основна делатност, али и хипермаркетима и другим фирмама  - каже Марјановић.

- Велики трговински ланци и прерађивачи треба да буду изузети из годишње квоте.

Грађани који су своје омиљено вино из Италије, Француске или неке друге земље, до сада куповали за 500 динара, сада плаћају око 650 динара.

Он наглашава да се увозници осећају деградирано и да припремају предлог за надлежна министарства да се нађе решење за овај проблем.

- Када је један трговац толико јак, то је нелојална конкуренција и нетржишно, монополско понашање - тврди Марјановић. - Он би тако и у јануару могао да увезе целу годишњу квоту, која је одређена на основу Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

acazemunac

07.11.2020. 08:35

Nisu krivi ljudi iz Lidla, samo se snalaze, nego dcrzavna institucija (privredna komora) koja im je dala tu mogucnost a drugima nije. Da bise nesto uvezlo bez carine potrebno je da se pokrene postupak kod drzavnih organa i odobri, kako kolicina tako i vrednost.

Maja

07.11.2020. 14:52

Vina iz Srbije su odlicna !!! Neuporedivo bolja od tih koje placamo 500 din. Koliko li kostaju kod proizvidjaca kada ih mi sa svim troskovima platimo 500 din. Htedoh reci, najbolji ukus i dozivljaj vinana je u toj zemlji u kojoj se i proizvodi, sve ostalo je imitacija . Pijemo vino iz Kalifornije u BGd, mozda , ali to nije ni taj ukus ni taj dozivljaj.