ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА ГУВЕРНЕРА: Табаковић учествовала на 44. састанку Клуба гувернера

Б. Ца.

05. 11. 2020. у 16:58

ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА ГУВЕРНЕРА: Табаковић учествовала на 44. састанку Клуба гувернера

Фото архива

ГУВЕРНЕР Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествовала је данас путем видео-конференције на 44. састанку Клуба гувернера, на којем су, осим гувернера централних банака средње Азије, црноморског региона и Балкана, присуствовали и представници Банке за међународна поравнања, ММФ и Светског економског форума.

Оцењено је да је комбинација макрофинансијских мера које су спроводиле владе и централне банке била кључна као одговор на потрес у почетној фази пандемије. 

Закључено је и да су централне банке у великој мери допринеле очувању економија у условима пандемије вируса корона, при чему су веће реакције могле да обезбеде централне банке у земљама које су пре кризе биле успешне у грађењу снажног банкарског сектора.

- Народна банка Србије је на самом почетку кризе снизила референтну каматну стопу за 50 базних поена, а у току 2020. године за укупно 100 базних поена, на рекордно ниских 1,25 одсто - рекла је Табаковић. - Доносили смо и бројне мере којима се подржавају ликвидност и кредитна активност. Први пут је обезбеђено да се каматне стопе на динарске кредите и евроиндексиране кредите привреди крећу на сличним нивоима.

Како гувернер каже, Србија је међу земљама које су дале најбржу подршку својим грађанима и привреди. Инфлација у Србији је очувана на ниском нивоу и остаће под контролом НБС и у наредном периоду. Учешће проблематичних кредита од 3,4 одсто на крају септембра најнижи је ниво од када се прати овај показатељ квалитета активе банака. Динарска штедња, која се од 2013. године у просеку годишње повећава за око 25 одсто, повећана је и у кризним условима на преко 90 милијарди динара, што је раст више од 10 милијарди динара у досадашњем делу године. Повећана је и девизна штедња за више од 4 одсто у досадашњем делу године.

У периоду 2017-2019. нето купљено је пет милијарди евра на девизном тржишту. Захваљујући томе, према речима гувернерке Табаковић, спремно је дочекана незапамћена криза и очувано поверење, које је неопходно за нормално функционисање домаће економије током пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)