МИХАЈЛОВИЋ: Србија ново енергетско чвориште - Од овога зависи привредни раст и развој Србије

Novosti online

04. 11. 2020. у 12:58

МИХАЈЛОВИЋ: Србија ново енергетско чвориште - Од овога зависи привредни раст и развој Србије

Танјуг

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да Србија има све услове да буде енергетско чвориште и транзитни коридор у региону.

Михајловић је рекла да ће једно од тежишта рада у овом ресору у новој Влади Србије бити убрзана реализација пројеката и регионално повезивање.

- Србија има све услове да и у енергетици буде важан коридор и чвориште за енергију и енергенте у овом делу Европе. Много је пројеката који су започети у претходним годинама, а које треба завршити или убрзати - навела је Михајловић.

Како је саопштено, Михајловић каже да од енергетске стабилности, довољне количине струје, гаса, нафте и нафтних деривата, зависе и привредни раст и развој Србије, али и наша позиција у региону.

Истакла је да то значи не само пуштање у рад Турског тока, већ и изградњу гасне интерконекције ка Бугарској, која је важна за диверзификацију извора снабдевања гасом, проширење подземног складишта гаса у Банатском Двору.

Додала је да се то односи и на изградњу Трансбалканског коридора, инвестиције у нафтоводе и продуктоводе, као и јачање дистрибутивне мреже за струју и гас.

- Свиме што смо урадили у области саобраћаја, да вратимо у Србију транзитни саобраћај, да олакшамо инвестиције, показали смо колико је важна саобраћајна инфраструктура за развој Србије - навела је Михајловић.

Иста је, каже, ситуација и са енергетском инфраструктуром, јер као што нема инвестиција тамо где нема путева, тако их нема ни без сигурног снабдевања енергијом, или кад она није довољно квалитетна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)