ОЛАКШАН РАД КОМПАНИЈАМА: Чадеж о договору са састанка мали Шенген

Е.Б.Т.

30. 10. 2020. у 17:38

ОЛАКШАН РАД КОМПАНИЈАМА: Чадеж о договору са састанка мали Шенген

Марко Чадеж / Фото Новости

ДОГОВОР који је данас постигнут на онлајн састанку иницијативе "мали Шенген" од великог је значаја за пословну заједницу у региону, а посебно подршка коју су добили од три лидера за интензиван и чест дијалог између компанија и влада.

Ово је оценио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поводом одлука које су донете на видео састанку председника Александра Вучића са премијерима Албаније Едијем Рамом и Северне Македоније Зораном Заевим, а које ће се примењивати од 10. новембра. Између осталог, постигнут је договор између три земље о радним дозволама и бржем царинском раду.

Чадеж је рекао да ће тачке које су договорене умногоме олакшати рад компанијама, које се на терену суочавају са проблемима сваки дан и које знају да камиони чекају и који документи треба да се признају међусобно. -То је једна од веома важних ствари, као и споразум о радним дозволама, што практично значи да се успоставља јединствено тржисте рада у три земље- указао је Чадеж.

Он је изразио наду да ће се и остали партнери из свих шест економија у региону западног Балкана прикључити и тако показати да ово има смисла, а да људи који раде имају корист од тога.

- Изузетно је значајно што је постигнут веома снажан договор да се иде на међусобне споразуме за прелазак граница, да ли је у питању царина, ветерина или фитосанитарна инспекција, да се убрза тај процес - истакао је Чадеж. - Министар финансија са својим партнерима и у Тирани и у Скопљу ради на томе веома добро.

На основу тих нових принципа који се примењују већ у Европи, како наводи, пласман робе ће бити лакши, а компаније конкурентије, што ће то значити велики помак. Он је закључио да и у погледу борбе против вируса корона може много да се учини. ако се заједнички наступа у региону, када су у питању набавка опреме, вакцина, логитистицки центри...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)