ЧОКОЛАДА СА СТАКЛОМ, ПИЛЕ СА САЛМОНЕЛОМ: Да ли се код нас продаје спорна хрватска роба?

Е. Б. Т.

30. 10. 2020. у 12:00

ПОСТОЈИ могућност да се на рафовима српских трговина налазе "Крашова" чоколада и "Цекинова" пилетина одређених лот бројева, које Министарство пољопривреде Хрватске повлачи са свог тржишта, јер нису безбедни.

ЧОКОЛАДА СА СТАКЛОМ, ПИЛЕ СА САЛМОНЕЛОМ: Да ли се код нас продаје спорна хрватска роба?

Илустрација

Ово министарство је у среду саопштило да чоколада можда садржи комадиће стакла, а да је у пилетини пронађена салмонела.

Како "Новости" незванично сазнају од представника неколико трговинских ланаца у Србији, у њиховим продајним објектима нема спорних производа. Поједини хипермаркети их никада нису ни имали у својој понуди, док су их други повукли из продаје.

- Ми смо "Крашову" чоколаду повукли још пре 12 дана чим смо сазнали да су могући проблеми са тим производом одређених лот бројева - истичу у једном познатом трговинском ланцу. - Нисмо чекали званичну одлуку хрватског Министарства пољопривреде.

Како наводе саговорници нашег листа, "Цекинови" пилећи производи који се продају на нашем тржишту користе искључиво месо из Србије, иако се ради о хрватском произвођачу.

Министарство пољопривреде Хрватске је у среду обавестило потрошаче да се "Крашова" чоколада с лешницима и сувим грожђем од 80 грама повлачи и опозива због могућег садржаја комадића стакла.

- Повлачење и опозив односи се на наведену чоколаду која на паковању има лот бројеве L2015611 и L2015631 и на којој је наведено "најбоље употребити до 4. 6. 2021." - саопштили су из хрватског министарства. - Произвођач је "Краш прехрамбене индустрије".

Осим ове чоколаде, са тржишта се повлачи и "Цекиново" пилеће, машински откоштано месо, брзо смрзнуто, тежине 500 грама, због утврђеног присуства бактерије из рода Salmonella spp. Хрватско министарство је истакло да се то односи искључиво на производ који је замрзнут 14. 9. 2020, с роком употребе до 14. 12. 2020, лот број 14. 9. 2020, бар-код 385015911853, ознаке HR61EU. Они додају да је порекло производа хрватско, а произвођач је вараждинска "Кока".

СРПСКЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

ИЗ надлежних инспекција Министарства пољопривреде Србије кажу, за "Новости", да немају информацију да су на нашем тржишту дистрибуирани производи које хрватско Министарство пољопривреде повлачи из продаје, "Крашова" чоколада и "Цекинова" пилетина одређених лот бројева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)