ВЕЋ ОТПУСТИЛИ 4.000 РАДНИКА: Туристичке агенције добиле понуде од осигурања, уместо 1.000 до 2.000, за полисе морају да издвоје 8.000 евра

Ј. Субин

30. 10. 2020. у 10:00

ВЕЋ ОТПУСТИЛИ 4.000 РАДНИКА: Туристичке агенције добиле понуде од осигурања, уместо 1.000 до 2.000, за полисе морају да издвоје 8.000 евра

Са једног од претходних протеста туристичких радника

ТУРИСТИЧКЕ агенције у Србији и даље послују без лиценци. Тек неколико њих добило је понуде од осигуравајућих кућа, за полисе које су изузетно скупе. Тако, оне агенције које су почетком ове године за полису морале да издвоје између 1.000 и 2.000, сада би требало то да плате 8.000 евра. Уз то, од почетка пандемије отпуштено је око 4.000 људи запослених у агенцијама. До краја године, 90 одсто радника у овој бранши биће на улици.

Власници агенција истичу да је то превише пара, нарочито сада када посла нема. А, нема изгледа ни да ће га бити у скорије време.

- Велике туристичке агенције су добиле понуду да плате полисе скоро 19.000 евра, па сад кад нема посла, а не знамо ни да ли ће га икада више и бити, нема разлога да било ко узима полису и продужава лиценцу - сматра Владимир Влахо, директор агенције "Сабра". - Највећи број агенција чека хоће ли бити понуда и од других осигуравајућих кућа. Процењујемо да нам полиса није потребна. Јер што да дајемо 20.000 евра, кад не знамо ни у јуну следеће године да ли ћемо моћи да радимо.

Како нам је испричао Влахо, поједине агенције су почеле преговоре и са банкама, али како су им они високоризични за пословање, траже велике депозите.

- Чак и осигуравајуће куће траже депозите до 600.000 евра, па нико није луд да да те паре - објашњава Влахо. - На прсте једне руке могу да се поброје оне агенције које су склопиле договоре са осигуравачима. А, због читавог тог проблема, држава нас тера да радимо у сивој зони. Постоје путници који би негде и да оду, а како то не може да се регуларно заврши, јер нема нико лиценцу, све се плати у кешу. Не плаћа се држави порез, а ти путници ризикују.

Уз то, многе мале туристичке агенције су затворене и не раде. Како нам је Влахо испричао, није сигурно да ли су се и званично "угасиле", али су своја врата закључале.

- Велики број људи који су запослени у агенцијама остало је без посла - истиче Влахо. - Сада ће нови талас отпуштања, код оних који нису узели други део државне помоћи, то ће урадити до краја месеца. До 200 људи ће бити отпуштено по агенцијама, а ту је и трећи круг, када ће скоро 90 одсто запослених остати на улици, до краја године. До тада можемо неке ствари да издржимо, а после тога нема логике да радимо више. А, ако се до лета ништа не покрене, питање је ко ће опстати и остати. Уколико држава не помогне и путници ће остати без својих заменских путовања.

Туристичке агенције у Србији, од 1. октобра више немају важећу полису осигурања, чиме су остале без лиценци за рад. Ни месец дана касније, није постигнут договор између агенција и осигуравајућих кућа, како би се превазишао овај проблем.

ПОЧЕТАК КРАЈА

ДА су на путу без повратка сматра и Марија Матијевић, председник Удружења туристичких агенција Србије. Како каже, ово би могао да буде почетак краја овог бизниса.

- Од почетка године не радимо нормално, чим је почело да се прича о пандемији и великом броју заражених - говори Матијевићева. - Покушавамо некако да решимо ову ситуацију и да задржимо што више запослених, како не би пали сви на терет држави. Тражимо да нам се продужи полиса, како би почели опет да радимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)