ТАМАРА ПЕЊИЋ: Са квалитетом нема компромиса

Novosti online

29. 10. 2020. у 16:00

ТАМАРА ПЕЊИЋ: Са квалитетом нема компромиса

Фото: Промо

ИЗВРШНА директорка Индустрије меса Царнеx у интервјуу за Новости говори о тренутном стању у месној индустрији, о компанији Карнекс, о ознаци квалитета "Српски квалитет"....

Како бисте оценили тренутно стање у месној индустрији у Србији?

Тржиште меса и производа од меса је веома изазовно, а индустрија меса је и у редовним околностима веома динамична индустрија. Додатно је и актуелна ситуација утицала на то. Током целог овог периода, а у циљу да оправдамо вишедеценијско поверење наших потрошача, трудили смо се да одржимо висок ниво производње и да све продајне објекте редовно снабдевамо нашим производима у периоду појачане тражње. Актуелна ситуација је додатно утицала и на навике потрошача, те је током ванредних околности забележен раст продаје стерилисаних конзерви, пре свега паштета, месних нарезака, али и готових јела. Ово је потпуно разумљиво обзиром на квалитет, рокове трајања предметних производа, као и услове чувања истих и чињеницу да је Царнеx апсолутни лидер управо у производњи стерилисаних конзерви у земљи и региону. Наш задатак је био не само да наши производи стигну до потрошача у довољним количинама, већ И да им пружимо осећај сигурности и сазнање да на нас увек могу да се ослоне.  

Фото: Промо

Шта је то што издваја компанију "Карнекс" од других?

Рекла бих да је на првом месту квалитет производа са којим нема компромиса. Као компанија која има вертикални систем производње, или како ми то зовемо „од њиве до трпезе“,  Царнеx има заокружен процес производње кроз сопствену производњу хране за животиње, сопствене фарме за узгој свиња, производњу меса и производа од меса. Овако организован процес целокупне производње уз примењене имплементиране стандарде, стручне и посвећене запослене, обезбеђује највиши квалитет меса и производа од меса. Наше фарме прилагођавају поступке у узгоју и селекцији, и на тај начин, природним путем, обезбеђују висок квалитет свињског меса. Такође, Индустрија меса Царнеx има контролу квалитета свих етапа целокупне производње - од уласка сировина у погон, до испоруке производа. Квалитет наших производа и производње потврђен је кроз сертификоване стандарде у области безбедности хране, ХАЦЦП, ИФС Фоод, али и осталим сертификованим стандардима ИСО 9001, ИСО 50001, ИСО 45001 и ИСО 14001.

Посебно смо поносни на лојалност наших потрошача, што нас такође издваја од осталих произвођача, и оснажује нас за даље подухвате. Царнеx је кроз историју дугу више од шест деценија стекао верне потрошаче који су одрастали на Царнеxовим производима, ту су на првом месту Деликатес виршла или Јетрена паштета, који су постали симбол нераскидиве везе између бренда и потрошача који и данас траје. Такву традицију трудимо се да оправдамо и очувамо, зато ће и традиционални производи увек бити у нашем асортиману.

И поред дуге традиције посвећени смо иновацијама и од њих не одустајемо. Само у последње две године направили смо потпуно иновативне производе и развили поједине категорије. Померили смо се из месне индустрије и направили Хумус у више укуса. Од осталих нових производа издвојила бих Рустик кобасицу, које има више од 82 % чистог меса, и развој посебног програма за децу Смазалице готова јела и паштете које смо обогатили новим производима.

Фото: Промо

Ознаку квалитета „Српски квалитет“ коју додељује је Министарство пољопривреде, носе неки Царнеxови производи. Шта је задатак Асоцијације за развој квалитета меса и производа од меса у вези са овим жигом, и шта за вас значи ознака „Српски квалитет“, а шта за потрошаче?

Асоцијација за развој квалитета меса и производа од меса оријентисана је на заштиту и промовисање производа од меса вишег квалитета на тржишту Србије и помоћ при сертификацији ознаке „Српски квалитет. Овај жиг обележава искључиво домаће производе високог квалитета. Изузетно нам је драго да од седам сертификованих производа овај жиг носе три Царнеxова - Домаћа месната сланина, Рустик кобасица и Домаћа сарма. За нас свакако значи још једна потврда квалитета наших производа, који се тиме извајају на тржишту.

За потрошаче то значи да су производи настали од сировина пореклом од домаћих фарми, и да имају квалитет виши од производа исте категорије у смислу релевантних прописа и стандарда. Ознака „Српски квалитет“ треба да буде и један вид едукације потрошача да на тржишту потраже домаће производе вишег квалитета. Мислим да је потребно потрошачима стално указивати да је домаћа производња веома квалитетна и да треба да се при куповини првенствено опредељују за домаћи производ.

"Карнекс" је и ове године добио награде на Новосадском сајму, о којим признањима је реч?

Царнеx својим производима традиционално учествује на Новосадском сајму, која, поносно могу да нагласим, добијају углавном златна и друга висока одличја, што значи да су наши производи уједначеног и препознатљивог квалитета. Награде су нам увек важне, са једне стране представљају круну нашег рада, али нас и подстичу да будемо још бољи, још креативнији и иновативнији и још одлучнији. Ове године, на традиционалом оцењивању квалитета комисије Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, Царнеx  је освојио 13 великих златних медаља, 20 златних и 2 сребрне. Осим медаља имамо и 7 Шампиона група производа, а то су Рустик кобасица у групи ферментисане суве кобасице, Деликатес виршла, као најбољи производ категорије фино уситњене барене кобасице, Месни нарезак у категорији конзерве од уситњеног меса, Баварска кобасица у групи грубо уситњених барених кобасица, Паштета са шунком у групи јетрене кобасице и паштете, Пасуљ са сланином у групи готових јела, Мини стишњена шунка у групи конзерве меса у комадима.

Колико је тешко ускладити производњу и производе са прописима Правилника о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса ?

Правилник о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса поставља основне и обавезујуће стандарде за производњу месних производа. Недавно је објављен нови Правилник који је унео више новина у смеру додатног подизања квалитета полупроизвода од меса и производа од меса. Једна од најважнијих је та што је нови правилник препознао значај производа који се зове виршла, као квалитетног производа  за исхрану и заштитио производ под овим називом. Сада назив виршла може да има само производ који садржи само ограничен број састојака, пажљиво одабраних и избалансираних. Сви други производи сличног изгледа, (хот дог, хреновка или сл), немају тако стриктна ограничења у погледу прописаних састојака и не могу да носе назив виршла.

Управо због тога ми смо Царнеx Деликатес виршли додали назив „права“ јер се прозводи већ дуги низ година од одабраних комада свињског и говеђег меса, значајан је извор протеина и задовољава правилником стриктно прописане састојке.

Однедавно сте нови члан председништва Савета за храну и пољопривреду при НАЛЕД-у, па ме интересује шта ће бити ваши приоритети да се уради, када је реч о српском аграру?

Савез и ново председништво већ су поставили приоритете за наредни период. Под мојом одговорношћу је група која ће се бавити даљом дигитализацијом  управе и развојем е-Аграра, као јединствене он-лине платформе за ефикасније процедуре за регистрацију пољопривредног газдинства и подношење захтева за подстицаје.

Јасно је колико је то је важно, јер ће значајно скратити процедуре, време и новац и државе и запослених у сектору хране и пољопривреде. Такође, тако ће се омогућити бржа обрада података и захтева, а избећи ће се кашњења у издавању решења или исплатама подстицаја пољопривредницима.  Са своје стране, трудићу се да дам максималан допринос да се сви планови у овој области реализују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)