ПЛАЋАЈУ ПОЛИСЕ И ЗА МЕШАНЦЕ: Осим путног и животног осигурања, код нас покренуто и покриће за љубимце

Б. Царановић

29. 10. 2020. у 13:14

ПЛАЋАЈУ ПОЛИСЕ И ЗА МЕШАНЦЕ: Осим путног и животног осигурања, код нас покренуто и покриће за љубимце

Новости

БОНДОВСКО тело Данијела Крејга осигурано је на 9,5 милиона долара, задњица Џенифер Лопез на 27 милиона долара, а чак 30 милиона долара "вреди" осмех Џулије Робертс.

Док су у свету, нарочито у шоу-бизнису, уобичајена и оваква ексцентрична осигурања, код нас су и даље најчешће полисе путног, животног и осигурања од незгода. Однос према "покрићу за сваки случај" је у порасту, па се последњих месеци појављују и до сада необичне полисе - осигуравају се пси, телефони, музички фестивали, као и нека специфична занимања.

Кућни љубимци су данас често равноправни чланови домаћинства, којима је подређена озбиљна индустрија за негу и бригу, па није чудо да се код неких осигуравача појаве и такви пакети. За сада су "покривене" само куце и маце, али можда ће ускоро почети да се осигуравају и папагаји, змије, игуане или златне рибице.

Од пре неколико месеци "Ђенерали" осигурава маце и куце свих раса, па чак и домаће мачке и мешанце. Услов је да је животиња здрава, микрочипована и редовно вакцинисана, а полисе су на три, шест или 12 месеци. Пакети могу да покривају лечење љубимца, угинуће или еутаназију, као и одговорност за штету према трећим лицима.

ВИМБЛДОН НАПЛАТИО 141 МИЛИОН

ЧУВЕНИ тениски догађај се већ две деценије осигурава за случај отказа турнира. Захваљујући томе ове године је због пандемије Вимблдон наплатио 141 милион долара од своје осигуравајуће куће! Организатори су од 2003. године када је почео да се шири вирус САРС, плаћали годишње 1,5 милион фунти осигурања од епидемије.

- Често издаци лечења љубимаца могу бити веома високи, па осигурање у овим случајевима доста значи да би власник био изузет од великих трошкова - кажу у овој осигуравајућој кући. - Премије се крећу у распону од 4.630 динара до 24.071 динара. Осигурање кућних љубимаца покрива лечење до 100.000 динара, одговорност за штету до 50.000 динара и живот - до 40.000 динара за псе и 20.000 динара за мачке. Осигурање покрива око 7.500 дијагноза и процедура.

После мачака и паса, вероватно су први следећи "љубимци" телефони. Тако је осигурање за ове справице све учесталија појава и код осигуравача и мобилних оператера. Лом екрана није покривен ниједном гаранцијом произвођача, а дешава се врло често, па осигуравачи за овај пех уговарају осигурање на период од три до 12 месеци, на суме од 12.000 до 48.000 динара. Премије осигурања су у распону од 630 до 9.576 динара.

"ЕГЗИТ" НА МИЛИОН ДОЛАРА

НАЈВЕЋИ износ на који је неки догађај осигуран у Србији је милион долара за фестивал "Егзит" - кажу у "Уники". - У питању је осигурање од одговорности организатора фестивала које покрива штете настале услед оштећења места одржавања догађаја, временских непогода и пожара у периоду трајања фестивала. Осигурањем је покривена и законска одговорност организатора за штете које проузрокује трећим лицима приликом организовања фестивала, одговорност у кампу, као и законска одговорност за евентуалне штете које претрпе запослени.

"Теленор" нуди "покрића" за оштећења после пада, удара, притиска, квашења, крађе, провале, разбојништва или џепарења... Цена месечне премије осигурања зависи од изабраног пакета и вредности уређаја, а треба прочитати и шта осигурање не покрива - рецимо ако је штету проузроковало дете млађе од 14 година.

Како у "Уника осигурању" кажу, у Србији не постоји могућност осигурања делова тела, попут холивудских, него само целог тела - осигурање у случају незгоде. У пракси, међутим имају случајева да се осигуравају музички фестивали и поједина занимања.

- Пилоти се осигуравају од губитка летачке дозволе ако у случају болести или несрећног случаја изгубе радну способност - кажу у овој осигуравајућој кући. - Слично је и са контролорима лета. Све је заступљеније осигурање од професионалне одговорности, којим се адвокатске канцеларије или адвокати самостално, лекари, стоматолози, пројектне организације осигуравају за случај настанка штете трећим лицима услед пропуста или грешке при обављању њихових професионалних услуга. Досад је у нашој компанији највиши износ на који је закључена ова врста осигурања - 10 милиона евра, а у питању је осигурање које је закључила адвокатска канцеларија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)