ПРЕПОРУКА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Дајте грађанима кредите на реч!

Б. Ца.

27. 10. 2020. у 19:17

ПРЕПОРУКА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Дајте грађанима кредите на реч!

Д. Балшић

НАРОДНА банка Србије препоручила је банкама да мање кредите издају и на реч! Очекује да ће финансијске установе искористити ову могућност да грађанима понуде мање позајмице само уз изјаву о запослењу и заради дату под кривичном и материјалном одговорношћу.

Кредити до 90.000 динара уз изјаву грађана као доказ запослења и зараде једна су из сета привремених мера због актуелних епидемиолошких прилика. Централна банка нагласила је и да није реч о обавези за банке, већ о регулаторној могућности.

НБС наводи и да је ова олакшица привремена и уведена са намером да се путем пре свега дигиталних канала комуникације или малопродајних објеката омогући одобравање кредита мањих вредности са краћим роковима доспећа по поједностављеној и бржој кредитној процедури.

Кредити преко изјаве грађана, због тога названи и кредити на реч, које би грађани могли да отплаћују најдуже 24 месеца као могућност да их банке понуде постоје од краја августа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Gordana

29.10.2020. 13:42

A zašto NBS ne uradi nešto po pitanju situacije u KB? Jel realno da neko ko je imao dug od 20-30.000 rsd, dok je bio nezaposlen, nakon zaposlenja izmirio dug u celosti, treba da čeka protek vremena i do 3 godine kako bi podigao stambeni kredit, pri tom ima sve druge uslove za odobrenje kredita???

Zoran

04.11.2020. 16:13

NBS treba da utice da se liberalizuju uslovi za kreditiranje gradjana u pogledu izvestaja iz kreditnog biroa odnosno da se sadasnji uslov za dobijanje kredita za lica koja su prijavljena u kred.biro smanji sa tri godine ili privremeno ukine posebno za gradjane koji imaju stalno zaposlenje i to u javnom sektoru jer kod njih je manji rizik od gubitka posla.