ПОРЕЗ МОРА ДА СЕ ПЛАТИ: Министар Мали поручио фриленсерима - То није хоби, ако не можете сами, узмите саветника

Тањуг

27. 10. 2020. у 12:12

ПОРЕЗ МОРА ДА СЕ ПЛАТИ: Министар Мали поручио фриленсерима - То није хоби, ако не можете сами, узмите саветника

ТАЊУГ

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да је спреман да разговара са фриленсерима о евентуалној измени закона по питању њихових пореских обавеза у будућности, поручивши да они, ипак, као и сви грађани сада морају да измире порез из претходног периода.

- Порез мора да платимо. Спреман сам да разговрамо о томе за будућност, ако треба још неке ствари да објаснимо, можда неки закон и да променимо, да изменимо и појаснимо. Није проблем, али ћемо то да радимо у будућности - рекао је Мали одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Истиче да се спорне пореске обавезе фриленсера и свих који зарађују тако што имају приходе из иностранства односе на протекли период и да они, као и сви ми, морају да плате порезе и допрносе.

- Очекујем да то измире и они који зарађују на овај начин - нагласио је Мали.

Захвалио је Пореској управи што је изашла у сусрет свима онима који нису извршавали своје обавезе тако што их је обавестила да спроводи контроле.

- Не верујем да било где у свету можете то да чујете осим у Србији, ето чули сте у Србији. Желимо да се подигне свест свих у Србји да порез треба платити - каже Мали.

Мали додаје да није спорно да порез треба да се плати и да је то обавеза фриленсера утврђена још законом из 2001. који је дорађен 2003. године и да се од тада до данас ништа није мењало.

- У том погледу сви који зарађу би треблао и да плаћају порез. Иначе, у Србији 2,2 милиона грађана плаћа порезе и доприносе. На основу информација које имамо неки који имају приходе из иностраства се нису снашли у свему томе, али то није хоби ако зарађујете новац и треба да водите рачуна о пореским обавезама. Ако не можете сами узмите пореског саветника - поручио је министар.

Каже да је увек спреман да разговара са свима који тако зарађују, као и да им Пореска управа излази у сусрет тако што им попуњава пореске пријаве ако то сами не знају да ураде.

Мали додаје да се слаже да је 2003. много мање људи зарађивало на такав начин и да за је зато за убудуће спреман да разговара о измени закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)