ИСТРАЖИВАЊА НАЛАЗИШТА ЗЛАТА КОД БОЉЕВЦА Бразилци преузели истражна права од Американаца

В. Ђ.

27. 10. 2020. у 10:14

ИСТРАЖИВАЊА НАЛАЗИШТА ЗЛАТА КОД БОЉЕВЦА Бразилци преузели истражна права од Американаца

Фото: Архива

АМЕРИЧКА рударска компанија ‘’Фрипорт’’ ракинула је уговор са канадском компанијом ‘’Мундоро’’ са којом је, у околини Бољевца, инвестирао око 3,2 мииона долара у истраживање налазишта злата.

Американци су са Канађанима ‘’држали’’ и два истражна права у околини Бољевца, где су, код села Савинац, на локалитету Тилва рош, пронашли слој са 30 грама злата по тони и чак 171 грамом сребра по тони. Американции су у овај пројекат намеравали да уложе 40 милиона долара.


"Мундоро" је, након што се ‘’Фрипорт’’ повукао, закључио уговор са глобалном рударском корпорацијом "Вале Канада лимитид", чије је седиште у Бразилу, о финансирању наставак истраживања код Савинца, али и на локалитету Бачевица. Иначе, рудници са грамом злата по тони руде се сматрају профитабилним, уз услов да иа има довољно материјала за прераду.

Споразумом је предвиђено да "Вале" - као највећи произвођач гвожђа и други по продукцији никла у свету - може да стекне 51 одсто истражних права на овим локацијама, тако што ће током наредне три године у геолошка истраживања инвестирати пет милиона долара. После тог рока, поменута компанија може да добије и додатних 24 одсто удела, ако у наставак пројекта уложи још 40 милиона долара.

За почетак, "Вале" ће у истраживања током наредне две године инвестирати два милиона, а - ако продужи сарадњу на још годину дана - за то ће доплатити још милион америчких долара. Бразилци су власници четири рудника никла, три лежишта гвожђа, два рудокопа из којих добијају бакар и три рудника угља који се налазе на пет континената. Они су 2007, за 19,4 милијарде долара, купили највећу компанију у Канади која је производила никл.

Америчка рударска корпорација Фрепорт саопштила је да излази из из свих истраживаћких пројеката у Србији. Ова корпорација, која је једно време била међу три најмоћније фирмама из те бранше на свету, за 390 милиона долара, кинеском ‘’ЗиЈину’’ продала је својих скоро 60 одсто власништва у доњем делу лежишта ‘’Чукару пеки’’, код Бора, које, прелиминарно, крије резерве од око 14 милиона тона бакра и 300 тона злата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)