СРЕЋНИ СМО ЗБОГ АНЂЕ, АЛИ НЕКА НАМ СЕ ВРАТИ: У фабрици ППТ - Наменска у Трстенику, са радницима и саборцима будуће министарке привреде

Софија БАБОВИЋ

27. 10. 2020. у 12:00

СРЕЋНИ СМО ЗБОГ АНЂЕ, АЛИ НЕКА НАМ СЕ ВРАТИ: У фабрици ППТ - Наменска у Трстенику, са радницима и саборцима будуће министарке привреде

Фото С. Бабовић

ПРВИ радни дан у "ППТ - Наменској" у Трстенику, чија генерална директорка Анђелка Атанасковић ускоро постаје министарка привреде, затичемо пуне погоне радника помешаних осећања. Искрено се радују због унапређења "наше Анђе", како је сви одреда зову, али тужни су због њеног одласка. Јер, Анђа је дете "Наменске" и Трстеника. Одрасла је поред Западне Мораве, била је добро дете, ђак, стипендиста фабрике, једна од првих жена са дипломом машинског инжињера.

И трстеничку "Наменску" и војну индустрију познаје у душу. Прошла је цео пут од машинске радионице где је као свеж дипломац научила занат, преко сектора технологије и квалитета, до колегијума директора и од 2014. године, место генералног директора. Сведок је најславнијих дана велике "Прве петолетке", одакле је потекла "Наменска", до велике кризе у фабрици. Анђелка Атанасковић, за коју је својевремено Александар Вучић рекао да је "жена змај", спасла је трстеничку "Наменску" од сигурног банкрота и вратила је на старе стазе славе.

- Мислим да је кључ њеног успеха што се никада није променила, коју год да је функцију обављала у фабрици - напомиње у разговору за "Новости" Саша Ђокић, директор Сектора заједничких послова и Анђелкин блиски сарадник. - Никада се није дистанцирала од колега. Као једина жена у колегујуму директора, успешно се носила са седморицом других руководилаца. У сваком тренутку сте могли да дођете до канцеларије генералног директора и да вам врата буду отворена, што никада раније није била пракса.

Ђокић додаје да су већ знали "шта се спрема" и да наследнику вероватно неће бити лако. Иако никада није "централизовала" управљање великом фабриком, она је личност која је носила "Наменску". Да ће од ње постати име, било је јасно од малих ногу. То нам открива колега, машински инжењер, директор технолошке припреме у "ППТ - Наменска", који Анђелку Атанасковић познаје још од школских дана.

- Увек је била добро дете, за пример, као и добар ученик - присећа се Драган Коцић, искусни инжењер, који је био и комшија будуће министарке привреде. - Уписала је врло захтеван Машински факултет. Завршила га је у року. Срећна је околност да млад човек дође у предузеће где се ствара нешто ново, а то је био случај са њом пре нешто више од 30 година. Прошла је кроз све фазе и поступке и производњи. И увек се борила, за цео Трстеник, не само за фабрику на чијем је челу.

Оливера Недељковић већ 35 година ради у "ППТ - Наменска" и дугогодишња је секретарица директорке.

- Њу поштујем као предивну жену, директорку, руководиоца - каже за "Новости" Оливера. - Телефон јој звони током целог дана, али се јавља се на сваки позив. Налази времена да одговори сваком раднику, да им помогне и службено и приватно.

Многи радници у самој производњи Анђелку познају дуже од три деценије. Радник Градомир Радовић је од децембра 1985. године у погонима и сведочи да је још увек актуелна директорка била фантастичан сарадник и у време док је радила у Сектору квалитета.

- Дешавало се да стане испред руководица, а на страну радника, уколико процени да је радник у праву и ту код ње никада није било дилеме - каже нам Градомир. - Увек је фер и поштена. Зна да награди и да казни када треба. Због те правичности сви је поштујемо. Зато нам и није свеједно што одлази, мало смо забринути, али рачунамо да је већ изабрала сараднике којима може да остави фирму.

Металостругар високо сложених послова Срђан Милетић је у погонима 13 година, сведочи да никоме није свеједно што директорка одлази, али да јој, наравно, жели све најбоље.

- Од првих дана је знам, зато нам је свима жао што иде - прича нам Гордана Лукић, металоглодач.

Бројни саговорници "Новости" у фабрици подвлаче да је постављење Анђелке Атанасковић пун погодак за привреду, јер у њој плива као риба у води: поткована и теоријом и праксом, способна, вредна, са одличним контактима у целом систему, увек пуна снаге и поштена, бољи за министарско место није, верују, могао да се нађе.

- Нека помогне и српској привреди као што је и нама, а вратиће нам се сигурно, јер нема Анђе без "Наменске", ни "Наменске" без Анђе - кажу нам на растанку радници.

Анђелка Атанасковић / Фото С. Бабовић

УСПЕСИ "ЖЕНЕ ЗМАЈА"

"Прва петолетка - Наменска" је до тренутка када је Анђелка Атанасковић преузела руковођење била без грејања, рачун ове данас врло упослене фабрике био је у блокади за више од 20 милиона динара, радницима је исплаћивано око 20 посто плате, а само се за струју дуговало 50 милиона динара! Кров је прокишњавао. Већ пету годину фабрика послује позитивно, уредно плаћа доприносе и нема кредитног задужења. Драгоцен је сарадник Војнотехничког института. Упошљавају више од 700 радника. Више од 30 милиона динара инвестирано је у боље услове и безбедност радника на раду, у машине, ресторан... Машински парк обновљен је уз помоћ државе и инвестиције од 3,5 милиона евра. Тако наменска индустрија поново подсећа на године када су се радили ремонти и неки делови за авионе Г4, "орао", "ласта"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)