ПОТПУНО СЕ УКИДА РОМИНГ: Познат датум када ће становници Западног Балкана моћи да разговарају телефоном по нормалним ценама

Тањуг

26. 10. 2020. у 17:04

ПОТПУНО СЕ УКИДА РОМИНГ: Познат датум када ће становници Западног Балкана моћи да разговарају телефоном по нормалним ценама

Фото: Depositphotos

РОМИНГ ће на Западном Балкану потпуно бити укинут 1. јула 2021. године.

То је потврђено данас на отварању трећег Дигиталног самита Западног Балкана чији је домаћин Тирана.

Генерална секретарка Регионалног савета за сарадњу Мајлинда Брегу је  подсетила да је историјским споразумом из Београда 2019. године почело фазно укидање роминга, које ће бити окончано 1. јула 2021. године, а нагласила је и да ће трећи корак бити смањивање роминга између земаља Западног Балкана и ЕУ.

- Споразум из Београда је направио велики искорак, а трећи корак, који ће бити средњорочног карактера, јесте смањивање роминга између Западног Балкана и ЕУ. Припреме за то су већ покренуте - рекла је Брегу.

Каже да убрзана дигитализација треба да допринесе интеграцији тржишта земаља Западног Балкана и да ће и на Самиту лидера ЕУ и ЗБ у Софији, који ће бити одржан 10. новембра у оквиру Берлинског процеса, бити потврђена идеја о јединственом тржишту заснованом на слободи протока људи, робе, капитала и услуга.

Циљ је да се створе нове могућности за раст компанија и отварање нових радних места.

Брегу наводи да се регион суочава са новим изазовима услед пандемије ковида-19 и да је зато дигитална агенда једна од главних за развој у новим условима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)