ОПСТАНАК УЗ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Други живот задруге из Горобиља

Т. П.

26. 10. 2020. у 07:39

ОПСТАНАК УЗ ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Други живот задруге из Горобиља

Фото Раде Марковић

ОСНОВАНА далеке 1901. године, Земљорадничка задруга "Морава" из пожешког села Горобиље нашла се пред гашењем јер је задружна земља враћена бившим власницима. Задругари су по сваку цену желели да сачувају традицију и веома су захвални што им је у томе помогла држава.

Из програма обнове задругарства у Србији "Морава" је добила 15 милиона динара за набавку опреме за прераду и паковање поврћа, а и задругари су сами још пет милиона инвестирали у опремање објеката. Сад "Морава" креће путем старе славе. Ових дана реализује се програм "киселих производа", а касније ће кренути и други пројекти.

- Укиселићемо, упаковати и испоручити тржишту око 12 вагона киселог купуса, колики су нам капацитети. Купус стиже из Горобиља, Годовика, Милићевог Села, Прилипца, Пилатовића и Лопаша, села која је увек досад покривала "Морава" - каже директор Бранко Варничић.

У ових шест села око три реке надалеко су познати повртари, па Варанчић истиче да су они њихови сигурни кооперанти. Сада се за сарадњу са задругом интересују и повртари из других пожешких села.

- Кад бисмо имали капацитете, могли бисмо да прерадимо и пласирамо и до 1.000 вагона киселог купуса - истиче челник Земљорадничке задруге "Морава".

Док траје посао око купуса, задругари се припремају за други програм. Повртари око Мораве, Скрапежа и Ђетиње, надалеко су познати, па ће "Морава" почети да прерађује и пакује и друге њихове повртарске производе. То ће, у првом реду, бити паприка, шаргарепа и цвекла, док ће у каснијој фази можда бити паковано и неко друго поврће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)