МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Следи повећање плата, сваки запослени ће имати по неколико хиљада динара више

Новости онлине

24. 10. 2020. у 10:53

МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Следи повећање плата, сваки запослени ће имати по неколико хиљада динара више

Фото: З. Јовановић

ПЕТУ годину за редом биће повећања плата у јавном сектору, сваки запослени имаће по неколико хиљада динара више а са тачним процентима повећања зарада, ускоро ћемо изаћи у јавности, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Како је навео, плате ће бити повећане у договору са ММФ-ом. Додао је да је у Србији повећана минимална цена рада за 6,6 одсто а пензије за 5,9 одсто.

- Просечна плата је тренутно 511 евра, а већ на пролеће наредне године могла би да дође до 540 евра. Циљ је да до 2025. године просечна плата буде 900 евра, а просечна пензија 440 евра - рекао је Мали.

Навео је да основ повећања плата и пензија лежи у добрим економским резултатима.

- Мислим да смо успешно превазишли изазове које је донела ковид криза, тако да очекујемо да на крају године будемо међу најуспешнијим економијама у Европи. Званична пројекција привредног раста нам је -1 одсто, али верујемо да можемо да будемо и на нули. То нам отвара простор за повећање зарада јер су наша очекивања да ће следеће године раст БДП-а износити између 5 и 6 одсто - рекао је министар.

Он је подсетио да су медицинским радницима на самом почетку пандемије повећане плате за 10 одсто.

На питање да ли страхује од новог таласа короне и нових проблема за привреду рекао је да нема министра финансија, економског стратега или аналитичара који се не плаши короне због економске неизвесности.

- Међутим, с обзиром на то да нас је прошле године корона заиста изненадила, а да смо се одлично снашли, верујем да смо сад свакако спремнији. Имали смо одличан, свеобухватни пакет мера подршке од 5,8 милијарди евра. То је утицало и на наше добре резултате, тако да заиста верујем да са добрим стартом улазимо у наредну годину - рекао је Мали.

Рекао је да ће спремно реаговати ако се укаже потреба за новом врстом подршке привреди.

- Свакодневно пратимо кретања у привреди и на тржиштима у нашој земљи и у свету, гледамо шта други раде, и у складу са тим ћемо реаговати. Подсећам вас да се наш пакет мера и даље спроводи - рекао је министар.

Додао је да га радује што ће следеће године кренути да ради нова гарантна шема с америчком Међународном развојном корпорацијом (ДФЦ), па ће привредници имати на располагању додатну подршку за ликвидност али и за можда нове инвестиције.

Оценио је да је важно је да се динамика економске активности значајно опоравила претходних месеци као последица постепеног "откључавања економије" и додао је да је битно је да не дође до затварања економије.

Фото: З. Јовановић

Мали није обећао да ће бити нове помоћ грађанима, попут оне од 100 евра, али је и додао да не искључује нову помоћ за грађане и привреду.

Он је позвао грађане да учествују у борби против сиве економије и преко наградне игре "Узми рачун и победи 2020".

- Апелујем на њих да траже фискални рачун, јер се на тај начин део новца враћа у буџет, што се даље редистрибуира за школство, здравство, културу, науку - рекао је Мали.

Оценио је да је системско решење у борби против сиве економије доношење новог Закона о фискализацији, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури.

- Нацртом закона ће бити предвиђено да се у моменту промета на мало сваки рачун фискализује и да се Пореској управи врши пренос података о издатим фискалним рачунима у реалном времену - рекао је министар.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)