ГУМАРИ БИЈЕДНОГ ОПЕРАТЕРА: Произвођачи пнеуматика у Србији траже нови начин решавања проблема отпада

С. Б.

23. 10. 2020. у 16:18

ГУМАРИ БИЈЕДНОГ ОПЕРАТЕРА: Произвођачи пнеуматика у Србији траже нови начин решавања проблема отпада

Фото Танјуг

ГУМАРСКА индустрија у Србији у потрази је за ефикаснијим моделом обрачуна, наплате и пре свега коришћења средстава прикупљених од накнаде за производе који после употребе постају посебни токови отпада.

У овом случају реч је о гумама, које би се адекватно збрињавале и поновно користиле, уверени су произвођачи, ако би Закон о управљању отпадом дао могућност да се оснује колективни оператер и за њихову браншу. У Србији се тренутно тако збрињава амбалажни отпад.

ИЗАЗОВИ

У СРБИЈИ се годишње генерише око 1.000 тона искоришћених батерија, а не постоји сакупљање те врсте отпада. Озбиљан проблем представља третман опасног отпада, па је решење ових проблема изазов који треба решити.

Произвођачи окупљени у Удружења за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала Привредне коморе Србије иницијативу за промену тренутне праксе у третману овог отпада покренули су почетком године.

- Произвођачи тренутно плаћају накнаду која иде у буџет. Верујемо да је потребан колективни оператер, непрофитна организација коју би формирали произвођачи - објашњава Драган Стевановић, секретар Удружења ПКС. - Онда би се накнада уплаћивала њој. Верујемо да би тако накнада могла да буде нижа.

ВЕЛИКИ ИГРАЧИ

ГУМАРСКА индустрија Србије окупља водеће извознике. Придружиће им се "Шандонг Линглонг" и "Тојо тајерс". Уз њих и ширење производње домаћих произвођача, ова грана српске индустрије премашиће један одсто учешћа у укупној светској производњи пнеуматика.

Колективни оператер би се бавио организацијом система сакупљања гума и повезивањем учесника на тржишту, решио проблем контроле третиране гуме. Гумари траже модел који био јефтинији, јер некима тренутно накнада у цени појединих производа учествује и до шест одсто. Очекују да поступак буде јаван и да се испоштују принципом циркуларне економије - да се искоришћеној гуми да нова намена. Тај систем треба да буде једнако обавезујући за све учеснике на тржишту Србије, а новац прикупљен од еколошке таксе требало би да буде коришћен за нове инвестиције и модернизацију технологија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)