НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли је пандемија смањила кријумчарење и продају фалсификоване робе

Е. Б. ТАЛИЈАН

22. 10. 2020. у 11:00

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли је пандемија смањила кријумчарење и продају фалсификоване робе

Фото: Управа царине

ПАНДЕМИЈА је задала снажан удар привредама широм света, али фалсификовање робе познатих брендова и нерегуларни канали којима она стиже до потрошача одолевају кризи.

Ове године би количина кривотворених производа које су кријумчари покушали да унесу у Србију и продају нашим грађанима могла да премаши лањске цифре. Управа царина је од јануара до сада запленила 532.375 артикала због сумње да су копије, а прошле године је уништено готово пола милиона различитих "лажњака" и чак 4,5 тона текстила. Истовремено, тржишна инспекција је до 1. октобра одузела 79.151 комад кривотворене робе, док су лане спречили да се прода 209.528 копија.

Како истичу саговорници "Новости" из ових надлежних институција, највише се фалсификују одећа, обућа, спортска опрема, торбе, ташне, несесери, наочари, сатови, парфеми, козметички препарати, алкохолна пића, дуван, играчке. Све више је и копија лекова и прехрамбених производа, што може да буде посебно опасно за здравље потрошача.

- Међу најчешће кривотвореним брендовима су Аdidas, Nike, Converse, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, Philipp Plein, Hummel, Armani, Cat, Levis, Hugo Boss, Michael Kors... - наводе у Управи царина за наш лист. - Количина кривотворене робе током пандемије могла би знатно да премаши прошлогодишње цифре, које је до сада већ достигла. Иако је ширење вируса условило слабији прилив робе и путника и утицало да се смањи и број предмета у којима су привремено задржани производи због сумње у повреду права интелектуалне својине, количина фалсфикованих артикала није мања.

ШТЕТА И ЗА ГРАЂАНЕ И ЗА ДРЖАВУ

КРИВОТВОРЕНА роба често може бити озбиљна претња за здравље и безбедност потрошача, осим што представља обмањујућу пословну праксу. Погађа много шире слојеве друштва, наноси штету државном буџету и легалним произвођачима и дистрибутерима, а од профита, остварног незаконитом дистрибуцијом и продајом робе на црном тржишту, често се финансирају други видови криминала. Фалсификовани производи морају бити искључени из производње и трговинских токова и уништени.

Цариници су половином октобра у општини Медвеђа открили "ауди" пун златног накита и сатова, копијe чувених брендова Rolex, Hugo Boss и Calvin Clein. У току ове године на прелазу Градина спречили су кријумчаре да унесу две тоне одеће и обуће, "лажњака" робних марки Adidas, Nike, Puma, Polo, Replay, Levis. У једној од многобројних акција, на аеродрому "Никола Тесла" открили су 100 килограма копија шалова Burberry. На граничном прелазу Градина запленили су фалсифковане сертификате и баркодове светских брендова Armani и Gucci и осујетили план да се њихови лажни артикли на нашем тржишту продају као оригинали. У Рашкој су открили и кројачке радионице које су производиле копије спортске опреме познатих марки.

Пратећи глобални тренд и фалсификована роба се из кријумчарских токова, као и из физичких радњи и са улица, сели на интернет. У Царини истичу да је то посебно забрињавајуће, а тржишна инспекција наглашава да је појачала надзор над продајом робе овим каналом.

ОПРЕЗНО С ЛЕКОВИМА ЗА ПОТЕНЦИЈУ

ЗДРАВСТВЕНИ инспектори у току ове године открили су шест врста лажних лекова за потенцију у количини од 286 паковања.

- То су Cialis филм таблете 4х20 мг, Kamagra Gold 100 мг, Kamagra oral Jelly 100 мг, Super Kamagra 2x1, Kamagra 100 мг Strawberry With Lemon, Vikalis VX 40 мг - навели су у здравственој инспекцији за "Новости". Прошле године је, како истичу, откривено укупно 383 паковања фалсифкованих лекова.

- На различитим сајтовима се нуде чак и фалсификовани лекови и медицинска средства, што значи да су непроверени, а тиме и небезбедни и потенцијално опасни по здравље грађана - кажу у Управи царина.

Тржишна инспеција указује да посебно надзире нерегистроване фирме и појединце који се, између осталог, баве и продајом фалсифковане робе путем друштвених мрежа.

- Иницијатива за покретање интернет истраге може да потекне и од потрошача који је незадовољан робом, као и од носиоца права интелектуалне својине који подноси пријаву за фалсифковани производ - наводе у тржишној инспекцији. - У овом периоду наш сектор је у значајној мери сузбио активности продаје кривотворене робе, међу којима су обућа, одећа, спортска опрема, дувански производи, козметика...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)