БУДУЋНОСТ НЕ ИЗГЛЕДА ТАКО СВЕТЛО: Роботи ће угасити 85 милиона радних места, корона убрзала процес

Танјуг

21. 10. 2020. у 07:42

БУДУЋНОСТ НЕ ИЗГЛЕДА ТАКО СВЕТЛО: Роботи ће угасити 85 милиона радних места, корона убрзала процес

Фото: ЕПА

РОБОТИ ће довести до гашење 85 милиона радних места у средњим и великим фирмама у наредних пет година пошто ће пандемија корона вируса убрзати промене на тржишту рада и повећати неједнакости, оцењује се у извештају Светског економског форума (ВЕФ).

Како преноси Ројтерс, истраживање спроведено у 300 компанија у свету показало је да у четири од пет управе убрзавају планове за дигитализацију рада и примену нових технологија, чиме се поништавају добити на плану запослености постигнуте од финансијске кризе 2007-2008.

- Ковид-19 убрзава долазак будућности рада - изјавио је директор WЕФ.а Садија Захиди.

Радници да би задржали свој посао мораће у наредних пет година да уче нове вештине, јер ће до 2025. године рад бити подједнако подељен између људи и машина, наводи се у студији.

У целини, како се оцењује, стварање радних места се успорава, а њихово гашење убрзава, јер компаније широм света све више уместо људи користе технологију за обављање многих послова.

Добра је, међутим, вест да ће у неким областима бити отворено 97 милиона нових радних места и да ће човек задржати своју компаративну предност на нивоима управљања и доношења одлука, на подручју зелене економије, вештачке интелигенције (АИ)...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)