ВАЖНО ЗА ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Ближи се 1. новембар - ступа на снагу обавезно коришћење зимских пнеуматика! Ево колико новца треба да издвојите

Е. Б. ТАЛИЈАН

21. 10. 2020. у 09:45 >> 11:40

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Ближи се 1. новембар - ступа на снагу обавезно коришћење зимских пнеуматика! Ево колико новца треба да издвојите

Фото Илустрација В.Н.

ЗАКОНСКА обавеза возача је да од 1. новембра до 1. априла на својим аутомобилима имају све четири зимске гуме уколико је на коловозу снег, лед или поледица.

Стручњаци истичу да летње пнеуматике треба заменити и због ниских температура и влажног коловоза, а такве временске прилике већ имамо, поготово у ноћним и јутарњим часовима. Како су се репортери "Новости" уверили, власници кола још не долазе код вулканизера овим поводом. Цене нових гума крећу се од 3.500 до 65.000 динара, а то зависи од димензија и њиховог квалитета. Услуга монтаже пнеуматика и балансирања за сва четири точка креће се од 2.000 до 5.000 динара, док је замена сета са монтираним гумама од 1.200 до 2.000 динара.

Фото Илустрација В.Н.

Марко Ивановић, шеф једног познатог ауто-сервиса, каже да је уобичајено да возачи чекају да падне први снег да би променили пнеуматике.

- Тада се направе велике гужве, а има и оних који чак до децембра возе на летњим гумама - истиче Ивановић за наш лист. - Препорука је да се зимски пнеуматици користе чим крену температуре од седам степени наниже, јер летњи у тим условима губе својства, не приањају добро на асфалт.

Ивановић каже да су најтраженији пнеуматици пречника фелни 15 и 16 инча, од 5.000 до 11.000 динара.

- Највише се купују они нижег ценовног ранга, као што су "сава" и "рикен", а скупље су "пирели континентал" и "мишелин" - наводи наш саговорник. - Важно је да возачи воде рачуна да су гуме истог произвођача, модела и димензија које је прописао произвођач аута. То је назначено на таблици која обично стоји на унутрашњем делу врата или поклопцу резервоара.

КАДА СЕ КАЖЊАВА

УКОЛИКО саобраћајац заустави возило које нама зимске пнеуматике у периоду када су они обавезни, казну може да наплати само ако је у том тренутку на коловозу снег, лед и поледица - наводе за "Новости" у АМСС-у. - Од 1. новембра возачи морају у пртљажнику да имају ланце уколико се налазе ван града, без обзира на временске услове.

Упозоравају власнике аутомобила да на време провере да ли су њихове гуме спремне за зиму и да их замене.

Он истиче да је препорука да се избегне куповина половних пнеуматика, а онима који не могу да приуште нове, саветује да не пазаре старије од две године и да обрате пажњу на дубину шаре.

- Некада може бити одлична шара, да има више од осам милиметара, а да је гума стара пет година - објашњава Ивановић. - Иако није коришћена, она је трула.

Како наводи, потражња за универзалним гумама је мала. Он указује и да возачи често греше, јер сматрају да је пнеуматик са ознаком М+S за сва годишња доба.

- То је зимска гума, а М+S означава да је за снег и блато - истиче Ивановић. - Пнеуматик за све сезоне има ознаку all season. То су скупље гуме, у средњој класи цена по комаду је око 16.000 динара.

Уколико власници кола немају простор и желе правилно да чувају гуме, могу да их одлажу у хотелу за пнеуматике. За сет од четири гуме, ова услуга се месечно наплаћује од 300 до 450 динара, а сезонски од 3.000 до 4.200 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)