БЕЗ ТУРИСТА МИЛИЈАРДА ЕВРА МАЊЕ: Летовање у Србији делимично спасило сезону, али биће мањи девизни прилив

Ј. Субин

21. 10. 2020. у 13:22

БЕЗ ТУРИСТА МИЛИЈАРДА ЕВРА МАЊЕ: Летовање у Србији делимично спасило сезону, али биће мањи девизни прилив

Фото архива

СРБИЈА ће ове године бити "кратка" за око милијарду евра, бар када је реч о девизним приливима од туризма.

Очекује се да ће приход од ове гране у свету бити мањи за више од 900 милијарди евра, него у 2019. години. Наша земља, пре пандемије, очекивала је зараду од туризма од скоро 1,6 милијарди евра, али ће се у буџет "слити" тек неких 600 милиона.

Како је изјавио министар туризма Расим Љајић, и тих 600 милиона евра, највећим делом односи се на плаћања наших радника, који се налазе на привременом раду у иностранству, и који су овде плаћали платним картицама из тих земаља.

- Питање је када ћемо се вратити на ниво из 2019. године, која је била рекордна и по девизном приливу и по посети домаћих и страних туриста, од 1,4 милијарде евра - казао је Љајић. - Чак и сада кад размишљамо о зимској сезони, то ће бити година домаћих туриста.

Очекује се добра зимска сезона. Туристички центри ће бити спремни да приме госте, у складу са епидемиолошким мерама. То би требало само да смањи, али не и надокнади штету, коју смо претрпели због недоласка страних туриста ове године.

СТИЖУ МИШЛЕНОВЕ ЗВЕЗДИЦЕ

ДО 14. децембра ће се знати који ће ресторани у Србији добити Мишленову звездицу. Тада ће се знати резултати инспекција и контрола, које спроводе Мишленови инспектори.

- Не знамо ко ће добити, али и да знамо не бисмо смели да кажемо - истакао је Љајић. - Очекујемо додатне анонимне инспекције у тим ресторанима и може да дође до промена у коначном списку, после свих инспекција које се раде. У Хрватској су ресторани са једном Мишленовом звездицом подигли промет за чак 25 одсто. Чињеница да ће Србија постати део Мишленових дестинација важно је за њено позиционирање на туристичкој мапи. То много значи за привлачење високо платежних туриста.

До краја недеље, према процени Љајића, и туристичке агенције би требало да добијају прве полисе осигурања и да обнове лиценце за рад. Очекује се да ће те полисе важити годину дана. У току је израда правилника, који ће регулисати начин функционисања банкарских гаранција, нарочито у делу њиховог активирања. Осигуравајуће куће већ су упутиле допис већини агенција, од којих траже информације о билансима, пословању, оствареним приходима и расходима, како би почели процедуру осигурања.

- Ускоро почиње и исплата помоћи хотелијерима - навео је Љајић. - За 314 хотелијера, колико их је испунило услове конкурса, биће исплаћено нешто више од 10 милиона евра. А, како се ништа не може предвидети, реално ће бити да се 2021. године обраћамо домаћем туристи. Период до повратка туриста из региона и света треба искористити за промоцију наше земље на међународном тржишту, али и наставак улагања у туристичку инфраструктуру.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)