АПЕЛ УДРУЖЕЊА ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА: Банкарске гаранције воде у пропаст

Ј.Су.

20. 10. 2020. у 17:25

АПЕЛ УДРУЖЕЊА ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА: Банкарске гаранције воде у пропаст

Фото: АП

ВЕЋИНА туристичких агенција ће се ускоро затворити и тиме довести у питање милионске уплате путника, чији аранжмани нису реализовани, због пандемије, уколико банкарске гаранције буду једини начин да се обезбеди законско пословање.

Да се то не би догодило и да би се прекинула блокада у којој се агенције налазе већ 20 дана, требало би да буду потписани анекси уговора претходних гаранција, наводи се у саопштењу Удружења туристичких агенција Србије и Асоцијација независних туристиких агенција Србије.

- Детаљи о банкарској гаранцији у новом правилнику, у чијој изради је више требало да се пита струка, су само правно - формално решење које не може да се примени у пракси - наводи се у саопштењу. - Оцењује се да су предвиђени износи недостижни, јер мање агенције морају да имају гаранције од 200.000 евра, што би значило залагање имовине која вреди више од тога, док је за веће туроператоре потребно више од 400.000 евра. Све је додатно отежано чињеницом да агенције ове године послују са губицима вед 90 одсто, због пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)