ЛИСТ НЕПОКРЕТНОСТИ ОД НОТАРА ИСТЕ СНАГЕ: Коначно договор министарства правде и грађевинарства

С. Б.

20. 10. 2020. у 16:10

ЛИСТ НЕПОКРЕТНОСТИ ОД НОТАРА ИСТЕ СНАГЕ: Коначно договор министарства правде и грађевинарства

Фото Н. Фифић

ГРАЂАНИ дефинитивно лист непокретности могу да узму код нотара, као и код геодета.

Код бележника је усаглашена цена. Уколико се власници определе за податке у електронској форми, бесплатно је. На папиру кошта 540 динара. И листови које су бележници досад издали - имају снагу јавне исправе. 

Ово је резултат договора Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства правде. Они су усагласили обим и визуелни приказ листа непокретности.

Тако ће се убудуће избећи недоумице да ли је извод из листа непокретности издат од јавних бележника идентичан листу који издаје Републички геодетски завод, односно да ли има исту правну снагу. Договорено је да има. Изгледа као лист који издаје РГЗ уз печат нотара. 

- Визуелни приказ одговараће листу непокретности који је и до сада издавао Републички геодетски завод, уз додатак овере бележника који га је издао - стоји у саопштењу Владе. - Састанку су, поред представника два министарства, присуствовали и представници Републичког геодетског завода, Јавнобележничке коморе Србије, Кабинета председнице Владе и Националне алијансе за локални економски развој. Изводи који су, од стране јавних бележника, издавани у претходном периоду имају доказну страну јавне исправе. Влада Републике Србије је кроз поступак дигитализације омогућила да се сви подаци о непокретности могу добити електронским путем од стране државних органа, који се чине јавно доступним преко сајта Републичко геодетског завода. Државни органи су преко сервисне магистрале повезани и по службеној дужности прибављају све податке из службених евиденција. 

У циљу додатних уштеда времена и трошкова, од јуна 2020. године осим РГЗ-а и јавни бележници и геодетске организације издају лист непокретности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)