ПОСЛЕ ОТКАЗА РАТЕ НА ПАУЗИ: Све више грађана у нашој земљи заинтересовано да своје кредите осигурају од губитка посла

Б. Царановић

20. 10. 2020. у 13:03

ПОСЛЕ ОТКАЗА РАТЕ НА ПАУЗИ: Све више грађана у нашој земљи заинтересовано да своје кредите осигурају од губитка посла

Фото Д. Миловановић

НЕДАВНО је Београђанка Ђурђа В. туристички радник, изненада остала без посла. Иако има рату за стамбени кредит од око 300 евра, није се забринула.

Приликом задуживања изабрала је пакет са осигурањем од губитка посла и сада је "мирна" девет месеци. Банке тврде да ова услуга не кошта много, а према подацима Народне банке Србије стаје од три до седам одсто рате кредита. Висина премије зависи од обима покрића ризика.

Поједине банке, у аранжманима са осигуравајућим кућама, својим клијентима нуде бесплатне полисе. Друге их урачунавају у трошак обраде кредита или камату. Има и оних који их наплаћују месечно, уз рату кредита или траже да се измире једнократно. У пракси овај додатак на рату гарантује да ће осигуравач банци покрити од три до 12 рата. Ова опција "за сваки случај", међутим, у просеку се узима тек у 0,2 одсто кредита!

ПРОЦЕДУРА

УКОЛИКО остану без посла, клијенти у року од 30 дана по престанку рада имају обавезу да се јаве на биро. Са потврдом о незапослености, коју издаје НСЗ, као и осталом потребном документацијом, одлазе у банку, како би њихове рате преузело осигурање.

Осигуравачи, банкари и стручњаци саветују да је, поготову у време кризе због короне, добро осигурати своје кредите за случај отказа. Иако већина банака осигурање од губитка посла нуди уз средоњорочне, готовинске, рефинансирајуће, у некима су опција и уз стамбене кредите. Уз њих, у случају да клијент остане без зараде, следећих три, шест, девет или 12 месеци не морају да брину. Овај период је сразмеран стажу осигураника или времену проведеном на бироу.

Како из Народне банке Србије кажу, закључивање уговора о осигурању није обавезно уз сваки кредит, осим у случају када је то средство обезбеђења кредитног пласмана банке.

- Банка је дужна да пре закључивања уговора, обавести клијента о томе да ли је уговор о осигурању услов или је додатна погодност - кажу у НБС. - Ризик од губитка посла посебно погађа оне који узимају кредит, јер директно угрожава могућност да редовно измирују своје обавезе, па им овај вид осигурања обезбеђује сигурност.

У Војвођанској банци, осигурање од губитка посла може се узети само уз кеш кредите. На примеру њихове готовинске позајмице од 100.000 динара, прва месечна премија осигурања износи 130,85 динара и она у наредним месецима отплате кредита "пада", како се смањује остатак дуга по главници кредита.

Полиса осигурања не важи увек

ИЗ Удружења осигуравача Србије кажу да купац овакве полисе мора да буде у радном односу, у одређеном временском периоду после склапања уговора, обично неколико месеци. На овај начин се осигуравајућа друштва и банке шитите од превара. Осим тога, полиса не може да важи ако неко сам да отказ.

Из осигуравајуће куће "Ђенерали" објашњавају да цена осигурања зависи од тога да ли га клијент сам уговара преко банке или је ово осигурање већ укључено у кредит, као пакет.

- Ако самостално уговара, цена осигурања је сразмерно повезана са износом, трајањем или ратом кредита - каже Наташа Ђурђевић из "Ђенералија". - Уколико је осигурање већ укључено у сам кредит, за клијента је бесплатно, јер му га банка поклања и тако промовише свој кредитни производ. Сама рата кредита се неће знатно повећати.

Клијенти Ерсте банке могу поднети захтев за кредит са осигурањем његове отплате без трошкова накнаде за обраду позајмице. Осигурање обухвата немогућност отплате због губитка запослења, трајног инвалидитета, већег од 50 одсто услед незгоде или смрти или несрећног случаја. Код њих, ако у току отплате кредита клијент остане без посла, осигуравајућа кућа за њега може плаћати осам ануитета банци у континуитету, а укупно 12 у току отплате кредита.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dragan

21.10.2020. 22:54

Dali moze neko da mi da savet sta da radim. Imam gotovinski kredit koji sam uzeo na 10g placao uredno godinu ipo. I budem prinudjen da dam otkaz,jer imam sina 5g a nema ko drugi da ga cuva. I sada sam na birou i nemam nikakvo primanje niti mogu negde da se zaposlim,jer mi nigde radno vreme ne odgovara. A prinudni otkaz osiguranje ne pokriva. Sta raditi u takvom slucaju??