ИНФЛУЕНСЕРИМА И ПРОГРАМЕРИМА ПРЕТИ ЗАТВОР: Ово су казне за фриленсере који не пријаве зараду

Novosti online

19. 10. 2020. у 19:09

ИНФЛУЕНСЕРИМА И ПРОГРАМЕРИМА ПРЕТИ ЗАТВОР: Ово су казне за фриленсере који не пријаве зараду

Фото: Depositphotos

ПОРЕСКА управа најавила је да ће кренути оштрије са наплатом пореза у вези са дознакама из иностранства, која првенствено погађају представнике ИТ сектора, али и друга лица која имају статус тзв. фриленсера.

Порезници су утврдили да физичка лица, која зарађују пружањем услуга путем интернета, као што су преводиоци, ИТ стручњаци, али и јутјубери и инфлуенсери, не плаћају порез и друге доприносе. Управа је зато позвала све њих да своје обавезе измире, да у супротном не би дочекали санкције. Тај позив узнемирио је фриленс заједницу из које поручују да није проблем плаћање намета, али да желе нешто заузврат.

Писали смо већ о 10 најважнијих чињеница којих би требало да будемо свесни, а проверавали смо и код саме Пореске управе детаље.

Прво, требало би да знате да уколико физичко лице, након јавног позива да изврши пријављивање пореске обавезе то не учини, Пореска управа ће у поступку контроле уз учешће ових лица у поступку, утврдити пореску обавезу. У зависности од висине утврђене пореске обавезе, биће поднета прекршајна или кривична пријава.

Колике су казне?

- Пореска управа је у складу са најбољом светском праксом упутила позив пореским обвезницима да самоиницијативно поднесу пореске пријаве. Међутим, уколико и поред упућеног позива, ова лица не поднесу пореске пријаве и не измире своје обавезе, прописане су прекршајне казне по Закону о пореском поступку и пореској администрацији, као и кривично дело Пореске утаје сходно Кривичном законику - рекли су из Пореске управе. 

Тако, физичко лице које остварује приходе из иностранства, а за остварене приходе не поднесе Пореској управи пореску пријаву, у складу са Законом о пореском поступку и пореској администрацији казниће се новчаном казном од 5.000 до 150.000 динара, а уколико физичко лице не изврши уплату пореза утврђеног у пореској пријави, односно решењем Пореске управе казниће се и новчаном казном у износу од 50% утврђеног пореза, а не мање од 5.000 динара.

Како објашњавају даље, кривичним закоником прописано је кривично дело пореске утаје за лице које у намери да потпуно или делимично избегне плаћање пореза, доприноса или других прописаних дажбина, даје лажне податке о стеченим приходима, не пријави стечени приход, или у истој намери на други начин прикрива податке који се односе на утврђивање наведених обавеза, а износ обавезе чије се плаћање избегава прелази милион динара, казниће се затвором од једне до пет година и новчаном казном.

Уколико износ ове обавезе прелази пет милиона динара, учинилац ће се казнити затвором од две до осам година и новчаном казном. Кад износ обавезе прелази петнаест милиона динара, учинилац ће се казнити затвором од три до десет година и новчаном казном.

Кад наступа застарелост?

На питање за колико уназад се терете физичка лица која су имала приходе из иностранства, а нису плаћали порез, из Управе нам кажу да Пореска може вршити утврђивање пореза и споредних пореских давања све док не наступи застарелост за утврђивање.

Законом о пореском поступку и пореској администрацији прописано је право Пореске управе на утврђивање пореза и споредних пореских давања застарева за 5 година од дана када је застарелост почела да тече.

Застарелост права на утврђивање пореза и споредних пореских давања почиње да тече од првог дана наредне године од године у којој је требало утврдити порез, односно споредно пореско давање.

Застарелост се прекида сваком радњом Пореске управе предузетом против пореског дужника у циљу утврђивања пореске обавезе.

После прекида, застарелост почиње тећи изнова, а време које је протекло пре прекида не рачуна се у рок за застарелост.

Право на утврђивање увек застарева у року од 10 година од истека године у којој је порез требало утврдити, уколико овим законом није друкчије прописано.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

DrGlisic

19.10.2020. 20:46

Zašto samo doznake iz inostranstva. Svaki prihod mora biti oporezovan. Zašto je to normalno na zapadu, a da ne bude u Srbiji. Ne znam šta se čekalo do sada kada je više nego očigledno da veliki broj gradjana prikrivaju prihode.

Jovana

19.10.2020. 22:17

Takodje svaki freelancer nije duzan da plati nikakav porez do mesecne granice od 850 Evra jer se to u Nemackoj tretira kao tkz "bioloska plata za opstanak". Tek nakon predjenih 850 evra mesecno pocinjete da placate porez. Takodje osiguranje nemacki freelancer placa po zelji gde hoce i ako hoce. Dalje u sve materijalne troskove freelenceru se prihavataju svi materijalni troskovi, pocev od eventualnog zakupa prostorija cak i u svom rodjenom stanu odakle radite, struje, goriva, kompletne opreme koja se nabavlja vezana za posao. Kada bi srpski freelancer imao identicne uslove kao Nemacki freelancer ovde bi svi ljudi pevali u glas i trkali se da plate sta treba. Jako sam dobro upucen sto se tice Nemacke tako da tvoj komentar ne pije vodu.