СРБИ КУПУЈУ ВИКЕНДИЦЕ: Продаја је више него дуплирана, а једно место оборило је све рекорде

Novosti online

17. 10. 2020. у 09:37

СРБИ КУПУЈУ ВИКЕНДИЦЕ: Продаја је више него дуплирана, а једно место оборило је све рекорде

Фото: Д. Миловановић

ВИШЕ нема сумње да су викендице међу најтраженијим некретнинама у Србији и да тражња за овом врстом смештаја несумњиво знатно брже расте од продаје станова.

Најновији подаци Републичког геодетског завода показују да је у трећем кварталу ове године продаја викендица и више него дуплирана у односу на исти период лане.

За поменута три месеца у Србији је продато 454 викендице, а у истом периоду прошле године 225. Иако би многи очекивали да је продаја била најинтензивнија на српским планинама, језерима и познатијим одмаралиштима, тренд је заправо супротан. Тако је запажен раст броја прометованих викендица у близини места становања. Изгледа да су искуства са почетка пандемије корона вируса навела људе на куповину некретнине која ће им бити алтернативна локација за "бег из града".

Највише викендица продато је у Београду - 45. На другом месту се налази Нови Сад, где је забележен и највећи скок. Наиме, у трећем кварталу 2020. у новосадском региону пазарено је 35 викендица, док је у овом периоду прошле године продато само 8 објеката, што је раст од 4,5 пута. По 5 викендица продато је у Нишу и Крагујевцу.

Посматрано по општинама највише викендица у првој половини ове године прометовано је на територији општине Инђија (98), Беочин (45), Нови Сад (33), Гроцка (29), Сремски Карловци (28).

- Уобичајено је да је промет викендица нижи у првом кварталу и да се постепено повећава идући ка крају године. Међутим, ово повећање промета је израженије у 2020. години него што је био случај у 2019. години. Интересантно је да је скок у повећању промета викендица забележен током другог квартала 2020. године и овај тренд је настављен и у трећем кварталу - наводи се у извештају РГЗ.

Најскупљи квадратни метар стана продат у Србији током 3. квартала био је у "Београду на води" и коштао је 9.013 евра, а за тај стан који је и најскупље плаћен у овом периоду издвојено је 883,8 хиљада евра, наводи се у Извештају о тржишту непокретности који је данас објавио Републички геодетски завод.

Првих седам најскупљих станова у Србији у овом периоду продато је у Београду на води. За станове у староградњи највише је, 4,3 хиљаде евра, плаћено за квадратни метар стана на Врачару, док је најскупљи стан по цени од 1,4 милиона евра продат на београдској општини Стари град.

Најскупља кућа продата је у Брзаковој улици на Савском венцу и коштала је 1,15 милиона евра. Највиша цена квадратног метра пољопривредног земљишта била је у Новом Саду где је у Каћу достигла 25 евра, а највиша уговорена цена у Кули односно Руском Крстуру када је 102 хектара продато за 1,3 милиона евра.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Komentator

17.10.2020. 13:30

Zbogom stanovi u Beogradu, neodrzivi balonu. Pasce cene za duplo, kada kriminalci presuse da ukrupnjuju svoj kapital i dizu cenu nekretninama. 70% nekretnina se proda za kes. A prosecna plata 400eura. Hoce to, hoce to.......