СОЛИДНИ БИЛАНСИ ОМОГУЋИЛИ ПОВИШИЦУ: ММФ на основу пада привреде од свега 1,5 одсто подржао намере Владе Србије да повећа зараде и пензије

Б. Ца.

16. 10. 2020. у 21:41

СОЛИДНИ БИЛАНСИ ОМОГУЋИЛИ ПОВИШИЦУ: ММФ на основу пада привреде од свега 1,5 одсто подржао намере Владе Србије да повећа зараде и пензије

Синиша Мали / Фото Танјуг

ЗЕЛЕНО светло" за повећање плата у Србији стигло је од мисије Међународног монетарног фонда ММФ. Синиша Мали, министар финасија, каже да ће зараде у јавном сектору већ од јануара наредне године дефинитивни бити повећане, а колико тачно процената ће бити повећање, објавиће за неколико дана. Тврди да ће следеће године пензије бити веће 5,9 одсто, минимална зарада 6,6 одсто, а очекује да ће до априла или маја наредне године просечна плата у Србији достићи 540 евра!

Један од закључака виртуелних састанака са ММФ који су почели 5. октобра је да ће пад српске привреде у овој години бити само минус 1,5 одсто, што даје могућност да се повећавају и плате у јавном сектору, пензије и минималац.

- Добро је да имамо ММФ на нашој страни, у смислу спровођења реформи, контроле наших јавних финансија, савета које добијамо од њих, али и за инвеститоре који улажу у нашу земљу и наше обвезнице - рекао је Мали. - Добро је да знају да ММФ стоји иза наших реформи.

Према његовим речима, са ММФ је било речи и о ребалансу буџета за ову годину и да држава намерава да још више новца уложи у капиталне пројекте до краја године, како би подстакла даљи раст БДП-а.

- Број један у Европи, најбоља економија, највећа стопа раста или најмања стопа пада у Европи је Србија за 2020. годину. То је, дакле, та златна медаља коју смо добили - подвукао је Мали. - Честитам свим грађанима Србије на томе, јер ово јесте последица великих реформи које смо имали у претходних неколико година.

НОВИ АРАНЖМАН ОД ЈАНУАРА

ИЗВЕСНО је да ће наша земља са ММФ продужити аранжман када постојећи истекне у јануару 2021. године. Након тога ће бити потписан нови - рекао је министар Мали, сумирајући онлајн састанаке са том међународном финансијском институцијом.

Министар је указао да су пројекције ММФ за српску привреду текле тако да су пре смо десетак дана биле на минус три одсто, пре пет дана на минус 2,5 одсто, да су садашње 1,5 одсто, а да очекује да ће бити око нуле. Истакао је да ММФ за следећу годину предвиђа Србији раст од пет одсто, док су наше прогнозе и боље - шест процената, што ће како каже бити међу најбољим резултатима у Европи.

- Смањили смо и оптерећење на зараде за 0,6 одсто, што ниједна земља у Европи неће урадити - објаснио је министар Мали и подсетио да је пре седам година просечна плата била 329 евра и истиче да је испуњено дато обећање да ће до краја ове године премашити 500 евра.

СЛЕДЕ КАПИТАЛНА УЛАГАЊА

ЈАВНЕ финансије су нам потпуно стабилне, буџет је под контролом, а последња тема која је била са ММФ је буџет за 2021. годину - објаснио је министар Мали.

- Имамо контролисани дефицит, имамо пројекцију јавног дуга у односу на БДП испод 60 одсто. У потпуности се држимо параметара који нам дају могућност да нам буџет буде уравнотежен и развојни. Имаћемо највише улагања у капиталне инвестиције. Градимо ауто-путеве, реконстуришемо пруге... Такође, у оквиру плана Србија 2025. почињемо радове на канализационој и водоводној мрежи. И све је то предвиђено буџетом за следећу годину који ћемо представити Скупштини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)