МИНИСТАР МАЛИ О ПРОЈЕКЦИЈИ ММФ: Српска економија најбоља у Европи, заслужено признање

Танјуг

15. 10. 2020. у 10:00

ПРОЈЕКЦИЈЕ Међународног монетарног фонда (ММФ) показују да ће српска економија бити најбоља у Европи у 2020.години, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

МИНИСТАР МАЛИ О ПРОЈЕКЦИЈИ ММФ: Српска економија најбоља у Европи, заслужено признање

Фото: Принтскрин Прва ТВ

Он је оценио да то говори о отпорности домаће привреде, успешности спроведених реформи и одговорној политици државе током кризе изазване епидемијом корона вируса.

Мали је рекао да ће у години када се свет суочава са највећом економском кризом, Србија, по пројекцији ММФ, имати највећу стопу расту и најнижи пад у Европи у 2020.години.

- Ово је, као што је председник (Александар) Вучић рекао, златна медаља. И ово је заслуга свих грађана Србије. Пре десетак дана пројекција ММФ била је да ће пад за Србију бити минус 3 одсто, пре два дана рекли су минус 2,5 одсто, а сутра ће изаћи са пројекцијом од 1,5 одсто - рекао је Мали за Пинк.

Он је подсетио да је држава ове године донела два програма мера помоћи привреди са једнократном помоћи од 100 евра свим грађанима, одлагањем плаћања пореза и доприноса, гарантном шемом са пословним банкама, фондом за развој, мораторијумом на плаћање кредита...

- Све је то наш буџет поднео, све је то држава поднела како би условима кризе показала да највећи терет кризе треба да пређе на њу, а да грађанима што више олакшамо - казао је Мали.

Нагласио је да Србији не прети "црни сценарио" као другим земљама и да нема затварања фабрика, отпуштања радника наводећи пример САД где је више од 40 милиона радника остало без посла.

Мали је нагласио да ће у буџету за 2021.годину бити више новца не само за повећање плата у јавном сектору, него и за капиталне инвестиције, улагања у водоводне мреже, аутопутеве, мостове, рехабилитацију железничких пруга јер, како је рекао, јавне инвестиције утичу на раст БДП, запошљавају фирме, али и мотивишу приватне инвеститоре да дођу у Србију.

Он је додао да је у Србију ушло 1,9 милијарди евра страних инвестиција у првих девет месеци чиме, каже, ниједна земља у региону не може да се похвали. Мали је казао да је пре два дана разговарао са представницима новоотворене канцеларије америчке Развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду и да ће за неколико дана изаћи пред пословне банке и грађане Србије са конкретним предлогом о кредитима.

- То ће бити повољни кредити на дужи рок отплате како би се малим средњим, чк и великим предузећима, омогућило да добију потребан новац и ликвидност, не само да преживе ову кризу него да наставе да инвестирају - казао је Мали.

Истакао је да је са стопом раста у 2020 и са монетарном и фискалном стабилношћу, Србија позиционирана да највише расте у годинама које долазе. Како каже, ако се погледа стопа раста и пада других економија у региону и Европи, може се разумети колика је размера економске кризе у свету.

- Смањују се плате, не раде фабрике, људи остају без посла. Код нас тога нема - нагласио је Мали наводећи да су јавне финансије стабилне и да се од почетка кризе није повећала инфлација нити се променио курс евра у односу на долар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)