КОЈЕ ЈЕ ГРЕЈАЊЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ? Сезона је већ почела, а ево ко ће проћи најјефтиније

Е.Б.Т.

14. 10. 2020. у 16:47

КОЈЕ ЈЕ ГРЕЈАЊЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ? Сезона је већ почела, а ево ко ће проћи најјефтиније

Фото: Архива

НАЈНИЖЕ трошкове за грејање просечног стана у овој сезони имаће домаћинства која се греју на дрва, у местима у Србији где се оно набавља по нижим ценама од 4.650 динара по кубном метру и ако имају новије пећи чија је ефикасност већа. Ово показује данас објављена анализа Агенције за енергетику.

Њима ће за набавку овог енергента за загревање стана од 60 квадратних метара, 16 сати дневно током читаве сезоне, бити потребно 38.300 динара. Значајно веће трошкове, око 62.000 динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво, по цени од 6.350 динара по кубном метру и имају пећи ниже ефикасности.

Грађани који користе гас за грејање током целе сезоне треба да издвоје 42.000 динара. Веће трошкове за шест до 10.000 имаће домаћинства која користе угаљ. Грејање на пелет грађане ће коштати око 59.000 динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима намењеним за ово гориво. Домаћинства која користе ТЕА пећи издвајаће 50.000 динара, али само уколико искључиво користе јефтинију ноћну енергију. Допуњавање пећи коришћењем скупље струје само током два сата дневно, увећава трошкове за 44 одсто, тако да они износе око 72.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива.

Највеће трошкове за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. За набавку енергената или енергије потребне за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају издвојити 133.000 динара за електричну енергију, 122.000 динара за пропан бутан гас, а 85.000 динара за лож уље.

У односу на претходну годину ниже су јединичне цене лож уља за 29 одсто, и пропан бутан гаса за четири процента. Остале цене нису битно промењене.

Агенција саветује грађане да при избору начина грејања потраже помоћ стручњака, а уколико су у могућности да изолују свој стамбени простор и промене прозоре. Приликом куповине нових пећи и котлове, како истичу, треба изаберати оне које су енергетски што ефикаснији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ana

15.10.2020. 10:09

Ne spominjete centralno grejanje, koje je realno najskuplje !! Plaćamo ga cele godine i greju nas kad oni hoće, a ne kad i koliko je realno potrebno. Pri tom su zime sve slabije, a to grejanje sve skuplje !

Milan

15.10.2020. 16:59

Ja koristim inverter klima uredjaj. Racun za struju mi izadje 2 do 3 hiljade vise nego inace. A za drva mi treba minimum 5000 mesecno. Pa vi sad vidite sta je isplativije a pri tom sa klimom nema ciscenja pepela,potpaljivanja i konstantnog lozenja. Samo daljinski u sake i miran do kraja zime. ?