МИНИСТАР МАЛИ САОПШТИО ДОБРЕ ВЕСТИ: Сутра креће исплата субвенција за хотелијере

Тањуг

14. 10. 2020. у 16:35

МИНИСТАР финансија Синиша Мали најавио је да сутра креће исплата субвенција хотелијерима у износу од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра у динарској противредности по смештајној јединици.

МИНИСТАР МАЛИ САОПШТИО ДОБРЕ ВЕСТИ: Сутра креће исплата субвенција за хотелијере

Фото: Архива

У ту сврху издвојено је укупно 1,24 милијарди динара.

Мали је навео да су субвенције одобрене за 314 хотелских објеката, који запошљавају скоро 10.000 људи, а у циљу подршке пословању у условима епидемије коронавируса.

- Процедура је јако брза и једноставна, а хотелијери већ од прошле недеље отварају наменске динарске подрачуне у Управи за трезор у својим филијалама. Подсећамо их да имају рок до понедељка 19. октобра да отворе поменуте подрачуне - каже Мали.

Како је саопштило Министарство финансија, Мали је рекао да у складу са тим, сутра почиње и исплата, а у току сутрашњег дана биће исплаћене субвенције за 84 хотела, у износу од 338,6 милиона динара.

У наредним данима, додаје, следи и остатак уплата.

Министар је прецизирао да, по договореној динамици, Управа за трезор Министарству трговине, туризма и телекомуникација доставља списак рачуна, отворених за ове намене како би се на најефикаснији начин, а то значи што пре и у најкраћем могућем року, реализовала сва плаћања.

- Из разговора са градским хотелијерима схватили смо да ће им ова подршка значити и да је стигла баш у прави час јер су у супротном размишљали о отпуштању запослених и затварању хотела - рекао је Мали.

Уз ову подршку већина, напомиње министар, већина њих ће успети да заокружи пословну годину и да делимично покрије своје трошкове.

Према његовим речима, трошкови одржавања хотела у градовима су велики, нарочито у контексту огромног губитка прихода због малог процента попуњености смештајних капацитета, који се кретао испод десет одсто током кључних летњих месеци.

- Нисмо желели да допустимо да овај пропулзивни део сектора оставимо на цедилу. Градски хотели су увек вукли напред туристичку индустрију и градски туризам је имао огроман удео у нашим приходима од туризма који су 2019. године премашивали 1,4 милијарди евра - навео је Мали.

Истакао је да је одлука да се помогне градским хотелима била промишљена и добро циљана, те да очекује да она да своје ефекте у будућности.

Министар је нагласио да је економски пакет подршке привреди, вредан 5,8 милијарди евра, што чини 12,5 одсто нашег БДП-а, показао своју оправданост и заслужан је за овако добру слику коју нам даје наша економија.

- Сада се показало да земље које су биле најрестриктивније и најштедљивије када је реч о помоћи привреди, бележе скромније резултате. Повећана је незапосленост, а имају и регистрован пад у потрошњи. Што се нас тиче, не само да није било већих отпуштања, већ су нам и резултати у привреди изнад очекивања - каже Мали.

Навео је да имамо раст индустријске производње, а немамо ни велики забележен пад у промету и потрошњи.

- Све иде ка томе да ћемо бити у групи најбољих привреда у Европи, односно оних који су се на најбољи начин изборили са корона кризом у економском смислу - навео је Мали.

Он је прецизирао и да други параметри охрабрују, попут прилива инвестиција од 1,8 милијарди евра или раста издатих грађевинских дозвола у септембру који је за 10 одсто већи у односу на исти месец претходне године.

Мали закључује да нам остаје да видимо каква ће бити привредна конјунктура до краја године, али и да су добар знак управо информације које добија из других сектора, попут грађевине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)