ОСИГУРАЊЕ И ЗА ДАДИЉЕ: Електронска дневна пријава сезонаца могла би да заживи у неколико области

А.Б.

12. 10. 2020. у 17:11

СИСТЕМ електронске дневне пријаве сезонских радника у пољопривреди је, како се процењује, прпеоливио рад на "црно" у овој области.

ОСИГУРАЊЕ И ЗА ДАДИЉЕ: Електронска дневна пријава сезонаца могла би да заживи у неколико области

Фото: П. Милошевић

Уз одређена прилагођавања овај модел би могао да заживи и у неким другим привременим пословима. Летос је формирана радна група која треба да осмисли начин пријаве у делатностима са највише непријављених радника - туризму, угоститељству, грађевинарству и помоћи у кући.

Пре увођења електронске дневне пријаве радника у пољопривреди претпостављало се да око 80.000 људи на сезонским и повременим пословима ради без икаквих права, плаћених пореза и доприноса.

- Након реформе у овој области ситуација се значајно променила - истакла је јуче Тиса Чаушевић, шефица Јединице за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у.

- Током 2018. године само 3.500 сезонских радника у пољопривреди је било пријављено, а прошле године чак 27.000 радника. За годину и по од када је уведен овај систем у пољопривреди, број пријављених сезонаца је порастао више него 10 пута - са 3.500 на око 42.500 радника, речено је на скупу. Сада око 50 одсто од процењеног броја сезонских радника у пољопривреди преведено је у легалне токове увођењем једноставне пријаве радника, а пољопривреда је само један од сектора где је препозната ова потреба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)