ВИШЕ ОД 30.000 ГРАЂАНА ТУЖИЛО БАНКЕ: Ево шта је главна тачка спорења, траже повраћај новца за обраду кредита

Б. Царановић

09. 10. 2020. у 21:12

ВИШЕ ОД 30.000 ГРАЂАНА ТУЖИЛО БАНКЕ: Ево шта је главна тачка спорења, траже повраћај новца за обраду кредита

Фото: Архива

СРПСКИ судови затрпани су са око 30.000 тужби грађана против банака од којих траже повраћај новца узетог као трошкове обраду кредита, а већ су и донета решења у корист грађана. Како у Удружењу Ефектива кажу банке те трошкове наплаћују незаконито, док се Народна банка Србије и удружење Србије не слажу са тим.

Према наводима из тог Удружења, НБС сматра да банка има право на наплату трошкова и накнада банкарских услуга. Према том обнразложењу, одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да банци плати трошкове кредита није ништаван под условом да понуда банке садржи јасне и недвосмислене податке о тим трошковима.

Према речима Дејана Гавриловића из Ефективе, судећи по пресудама, закон је на страни грађана а не банака, а неке банке су већ после првостепених пресуда исплаћивале новац и у питању су мање суме, што се тумачи тиме да на тај начин желе да избегну принудно извршење. Како каже, трошкови обраде кредита наплаћују се процентуално, од 0,5 одсто до 1,5 одсто од износа кредита код стамбених, до чак 15 одсто код кеш и готовинских кредита.

- Није логично ни ако два клијента уђу у банку и један узме кредит од 1.000 евра а други од 10.000, па банка првом наплати 20 а другом 200 евра, јер се не види у чему је толика разлика да се обави посао са једним и другим клијентом - објашњава Гавриловић и додаје да је нејасно у чему се огледа трошак банке око обраде кредита. Сматра да би банка клијенту приликом наплате требало да објасни да је колико је обрада кредита коштала рецимо папира, струје, тонера и слично...

Народна банка Србије у саопштењу достављеном Тањугу, истиче да је Законом о заштити корисника финансијских услуга прописано да уговор о кредиту мора да садржи врсту и висину свих накнада које падају на терет корисника кредита.

- Важно је указати да накнаде и трошкови у вези са реализацијом кредита, као што су трошкови обраде, праћења и администрирања кредита, које банка наплаћује од корисника, улазе у обрачун ефективне каматне стопе - пише у тој изјави Централне банке. Наводе и да је законска обавеза банке да те трошкове јасно предочи кориснику у предуговорној фази, односно, искаже у понуди, како би корисник на транспарентан начин био упознат са свим трошковима који падају на његов терет.

Из НБС подсећају да у ставу Врховног касационог суда стоји и да ти трошкови кредита могу бити исказани у процентуалном износу и да се наплаћују само кроз обрачун ефективне каматне стопе. Према том саопштењу, Централна банка не може да коментарише судске одлуке као ни последице тих одлука које се, између осталог, односе и на рад судова.

У Удружењу банака Србије наводе да банке немају никакву дилему око тога да су накнаде за трошкове обраде кредита законите. Кажу и да је Србија једина где је у току кампања за подизање тужби против банака, иако се накнаде за ову услугу уредно наплаћују и у другим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Knjazevcanka

11.10.2020. 07:04

Za kredit od 500.000 dinara na 10 godina,trebam da vratim banci 1.150.000 dinara a o troskovima obrade ne zelim da pricam...Jednom recju-CERUPAJU-!Odlucila sam da je bolje da uopste ne uzimam takav kredit!Koristim administrativnu zabranu i tako kupujem sta god da mi treba!Tako bar znam koliko trebam da platim i na koliko rata i bez kamate!

Realno

11.10.2020. 14:50

Potpuno su u pravu gradjani.. jer.. doneti odluku o odobrenju 1000 eur i 100 000 eur je potpuno isto.. i to ima veze sa utrosenim papirom.. pa zar nije u svim delatnostima tako..npr kupovina autmobiila.. zasto bi neko zaradio vise ako prodaje auto od 10 000 eur od onog koji prodaje auto od 100 000 eur ugradnja parketa... krecenje..

Zasto nik samo latinicom

11.10.2020. 15:06

Зашто нико не обраћа пажњу да на исти начин послују агенције за некретнине? Ако купиш стан од 100.000 евра провизија је 2000 евра а ако купиш стан од 50.000 провизија је 1000евра

Zdravko

27.10.2020. 18:39

Zamolio bi Vas za savjet.Uzeo sam stambeni kredit 2010 uz proviziju od 0,5 procenata.Da li je isplativo ici na sud , odnosno koliko bi bilo moje obestecenje.U pitanju je Sberbanka ,bivsa Volksbanka. Hvala,