МИНИСТАРКА БРАНИ НОТАРЕ: У “рат” јавних бележника и катастра укључила се и Нела Кубуровић

З.Р.

09. 10. 2020. у 15:59

МИНИСТАРКА БРАНИ НОТАРЕ: У “рат” јавних бележника и катастра укључила се и Нела Кубуровић

Танјуг

МИНИСТАРКА правде Нела Кубуровић Кисић упутила је допис Влади Србије у којем указује да Републички геодетски завод "континуираним непримереним примедбама" о раду јавних бележника ремети правну сигурност, а грађане и привреду доводи у заблуду, саопштио је кабинет министарке.

Министарство правде сматра "потпуно недопустивим" наводе РГЗ да су изводи из листа непокретности које издају јавни бележници "плагирани", "у потпуној супротности са законом", да представљају "директну крађу производа РГЗ", као и да се грађани и привреда у те изводе не могу поуздати и да треба да их прибављају код регистрованих геодетских организација.


Како је саопштено, Министарство правде оцењује да су такве тврдње РГЗ "очигледан покушај дезавуисања јавности са циљем скретања пажње са сопствених упитних резултата рада".

Поводом тврдњи РГЗ да изводи које јавни бележници издају садрже податке који нису саставни део извода из листа непокретности, попут назнаке да се издају у оквиру Правосудног информационог система, Министарство правде је указало да је то неопходно зато што је министарство надлежно за послове правосуђа одговорно за веродостојност и гаранцију приказа преузетих података.

- То је прописано Уредбом о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода из Геодетског катастарског информационог система, које издају јавни бележници и геодетске организације, донетом крајем јуна 2020. године - истичу у министарству. - Указујемо се у изводима без изузетка наводи да је извор података РГЗ, а да подаци о непокретности немају никакве садржинске разлике. У листовима непокретности које издају јавни бележници нема говора ни о каквом плагирању, будући да ти изводи не представљају ауторско дело.

Коментаришући примедбе РГЗ да постоје непрецизности у изводима из листа непокретности које издају јавни бележници, које се односе на напомену о издавању извода по захтеву странке или по службеној дужности, министарство је најавило да ће приказ тих података прецизирати у што краћем року.

- Јавно бележништво, као посебна правосудна професија, знатно је допринело јачању владавине права и правне сигурности у Србији, те да је за кратко време постала брана свим ранијим незаконитостима у области промета непокретности, које су врло често за епилог имале велики број оптерећујућих поступака пред судовима - истичу у Министарству правде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)