НАСТАВЉА СЕ „РАТ“ НОТАРА И РГЗ: Грађани оштећени због непрофесионализма?

З.Р.

09. 10. 2020. у 14:09

НАСТАВЉА СЕ „РАТ“ НОТАРА И РГЗ: Грађани оштећени због непрофесионализма?

Фото: Н. Фифић

РЕПУБЛИЧКИ геодетски завод је најновијим анализама које редовно спроводи, утврдио да је због неуредности достављених захтева и незаконитости у обради предмента од стране једног броја јавних бележника у претходном периоду морао да обустави чак 23.924 захтева који су катастру упућени из нотарских канцеларија. Јавнобележничка комора Србије, међутим, категорички одбацује наводе РГЗ.

Нотарима је на основу Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова омогућено да једним кликом, електронским путем, достављају захтеве грађана службама за катастар непокретност, али ти захтеви морају бити поднети у складу са законом, што велики број јавних бележника, како наводе у РГЗ,  исправно ради.


Поједине нотарске канцеларије остварују изврсне резултате и немају чак ни један одбачени захтев. На жалост, ту добру слику савесних колега, кваре они јавни бележници код којих проценат одбачених предмета иде и преко 10 одсто, а у неким случајевима чак и до 17 одсто – наводе у РГЗ. - Због утврђених неправилности у раду појединих јавних бележника приморани смо да упутимо апел грађанима да провере квалитет рада јавних бележника који су надлежни за њихову територију и изаберу оне нотарске канцеларије које остварују боље резултате. Рад јавних бележника грађани могу проверити на сајту www.ргз.гов.рс. Уколико имају обустављен захтев за упис у катастар, грађани треба да упуте притужбу Јавнобележничкој комори на несавестан рад јавног бележника.

Како би се побољшао квалитет рада нотарских канцеларија Републички геодетски завод већ је упутио примедбе Министарству правде и Јавнобележничкој комори, која је, подсећамо, у обавези да покреће поступке против оних јавних бележника који раде супротно законима и прописима.

У Јавнобележничкој комори Србије, негирају све  наводе РГЗ и тврде да су , према званичној статистици објављеној на порталу РГЗ, од 1. јула 2018. и почетка примене Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова до 1. септембра ове године јавни бележници послали 545.866 захтева за упис у катастар, од којих је 528.920 решено без икаквих примедби.

Статистика РГЗ, доступна на сајту ове институције, наводи податак да је у том периоду обустављено 16.946 захтева за упис у катастар, што се драстично разликује од броја који је данас саопштио РГЗ о 23.924 обустављених захтева – наводе у Комори. -     Изузетно је важно напоменути да су захтеви за упис у катастар претежно обустављани због погрешне примене прописа од стране појединих служби за катастар непокретности, као и због огромног броја претходно нерешених захтева када је службама најлакше да обуставе поступак.

У ЈКС  истичу да су се због тога обраћали РГЗ-у, са жељом да се одређени проблеми у примени прописа реше заједнички. ЈКС изражава жаљење што са друге стране, у РГЗ, није било воље да се ови проблеми реше на професионалан начин, уз обострано уважавање.
Такође, када се анализирају ови подаци РГЗ, произилази да је за 26 месеци, просечно по једном јавном бележнику месечно обустављено 3,27 предмета, што говори о високој стручности и  професионализму јавних бележника – сматрају у ЈКС. -  Јавнобележничка комора Србије захвална је РГЗ на редовној статистици коју објављује у вези са захтевима за упис у катастар непокретности, а грађанима и свим заинтересованим оставља да увидом у ове податке донесу сопствени закључак.

ЈКС подсећа да је од увођења јавнобележничког система драматично смањен број имовинско-правних спорова, што, сматрају, довољно говори о оправданости увођења јавнобележничке професије у правосудни систем Републике Србије, о доприносу инвестицијама и расту БДП-а, као и о повећању правне сигурности грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)