НИЖИ ДОЛАР - ЈЕФТИНИЈЕ ГОРИВО: Слабљење неће имати ефекта на девизне резерве и дуг Србије

Б. ЦАРАНОВИЋ

09. 10. 2020. у 10:00

НИЖИ ДОЛАР - ЈЕФТИНИЈЕ ГОРИВО: Слабљење неће имати ефекта на девизне резерве и дуг Србије

Фото: АП

ТРЕНД јачања евра према америчком долару, који је почео од марта, и даље се наставља, па је од пре неколико дана вредност долара поново испод 100 динара.

Овај ниво курса долара достигнут је крајем јула, а пре тога крајем 2017. и у првој половини 2018. године, кад се кретао око 95 динара за амерички долар. Стручњаци кажу да тренутни пад долара неће имати ефекта на девизне резерве и девизни дуг Србије, да то грађани неће осетити, а да је очекивано да падне цена горива на светском тржишту.

У Народној банци Србије кажу да је управо заштита од девизног ризика један од кључних принципа НБС у управљању девизним резервама. Према последњим подацима, бруто девизне резерве су на крају августа 2020. износиле 13,4 милијарде евра и двоструко су веће од међународних стандарда којима се мери њихова адекватност.

- Највећи део спољног дуга Србије је у еврима, а затим у америчким доларима, што одражава и одговарајућа валутна структура девизних резерви, тако да је изложеност валутном ризику минимална - кажу у НБС. - Ни однос евра и долара не би требало да има значајније негативне ефекте на девизне резерве НБС, које су на високом нивоу и представљају својеврсни гарант стабилности у условима различитих ризика из међународног и домаћег окружења. Претходних година смо пажљиво користили девизне резерве за одржање стабилности на домаћем девизном тржишту, а у периоду од априла 2017. све до краја прошле године повећали смо их за више од 5,3 милијарде евра. На њиховом повећању смо радили баш да бисмо били спремни за потенцијалне ризике.

Званични средњи курс динара према америчком долару утврђује се на бази званичног средњег курса динара према евру и курса евра према америчком долару на иностраним тржиштима.

ШТЕДЊА 90 МИЛИЈАРДИ РСД

НАЈНОВИЈИ подаци кажу да је динарска штедња грађана око 90 милијарди динара, што је раст за више од 12 одсто само у овој години. Девизна штедња према последњим подацима износи 11,2 милијарде евра, од чега 91,2 одсто у еврима, око 4,3 одсто у доларима, око 3,5 одсто у "швајцарцима", а у осталим валутама око један проценат - кажу у НБС. - Пројектовање кретања америчког долара према евру тешко је и незахвално. Због тога не можемо грађанима давати савете у којој валути да штеде, али анализе показују да је штедња у домаћој валути исплативија од штедње у девизама.

- Како је курс динара према евру релативно стабилан, пресудан утицај на актуелно кретање курса динара према америчком долару има кретање курса евра према америчком долару, а које је у постојећим условима неизвесности услед пандемије вируса корона нарочито непредвидиво - објашњавају узроке у НБС. - Од средине марта до краја августа 2020. године јача евро према америчком долару. Стабилности курса динара према веру и убудуће ћемо тежити, због значаја за привреду и економију.

Фото.: АП

Да ће се пад долара минимално одразити на девизне резерве и девизни дуг сматра и проф. др Зоран Грубишић из Београдске банкарске академије.

- Србија има мали део дуга у доларима и ту би овај пад могао минимално повољо да се одрази, али исто тако очекивано је да мало падну и девизне резерве - објашњава др Грубишић. - Осим тога, већ је запажен пад цене горива на светском тржишту, али има разлога да сада уз овај пад долара очекујемо још веће појефтињење горива.

 

ЕВРОПА БОЉЕ ОДРЕАГОВАЛА НА КРИЗУ

ЗНАЧАЈНО је смањена разлика у каматним стопама на амерички долар и евро, што је превасходно резултат смањења референтне каматне стопе Федералних резерви (ФЕД), чиме је смањена и разлика у приносима између државних обвезница и друге активе САД и еврозоне - кажу у НБС. - А то је утицало на смањену тражњу за доларом и на његово слабљење. Узроци пада долара су и утисак да је еврозона боље одреаговала на кризу изазвану вирусом корона него САД, неизвесност око председничких избора у САД и наставак трговинских тензија између САД и Кине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)