СКОК ФИШИНГ ПРЕВАРА ТОКОМ КОРОНЕ

Б. Ца.

08. 10. 2020. у 15:44

СКОК ФИШИНГ ПРЕВАРА ТОКОМ КОРОНЕ

Фото: Depositphotos

ОВЕ године "Ковид" је главни мамац који је коришћен за фишинг нападе на информациону безбедност, а број напада у свету увећан је и до 400 посто. Ово је речено данас на конференцији "Одбрани се знањем", коју су РАТЕЛ и национални ЦЕРТ одржали у Београду.

Специјалиста за информативну безбедност Удружења банака Србије Дарко Шеховић каже да су и напади на системе банака, које су и иначе били стална мета, појачани у доба пандемије. разлог је, сматра, јер је велики број корисника кренуо да ради од куће и преко онлајн сервиса. Из УБС апелују да организације и грађани искористе подешавања која обезбеђују додатну безбедност, као и да сумњиве мејлове не треба никако отварати. Упозоравају у да се користе безбедне лозинке, двофакторску аутентификацију, преко лозинке и СМС-а, као и да се исте лозинке не стављају на више сервиса.

- Лозинка за банкарство треба да буде само за то као и она за приступ електронској управи, то смањује изложеност нападима - рекао је Шеховић.

- Примећен и пораст броја напада прикривених иза апликација за мобилне телефоне, преко разних верзија игрица или оних на тему Ковида, и препоручио да треба инсталирати само проверене апликације. Напади долазе и преко лажних профила на друштвеним мрежама где се наводно нуде примамљиве награде уз податке за регистрацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)