ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ако подижете новац на банкоматима друге банке, ево шта морате да знате

Б. Царановић

06. 10. 2020. у 10:23

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ако подижете новац на банкоматима друге банке, ево шта морате да знате

Фото архива

ПОДИЗАЊЕ новца са банкомата своје банке не кошта ништа, али извлачење готовине картицама на апаратима других банака наплаћује се од један до три одсто.

Све финансијске установе прописале су и минималне износе провизије када се подиже кеш са нематичног банкомата. Та сума се креће од 20 до 240 динара, зависно од банке која је издала картицу. Поједине банке праве разлику, па је подизањем дином јефтиније него у случају "виза" или "мастер" дебитне "пластике".

Висину провизије одређује банка у којој клијент има рачун тј. банка која је кориснику издала платну картицу којом се подиже готовина на банкомату друге банке. Проста рачуница показује да је најнеисплативије подизати мање суме. Ако је минимална провизија рецимо 200 динара, а два одсто за веће износе, исту провизију платиће и онај ко подиже 500 динара, као и онај ко подиже 10.000 динара. Испада да је за другог то заиста два одсто, за првог је чак 40 одсто!

Подаци о накнади коју пружаоци платних услуга прописују за подизање готовине са аутомата могу се наћи на појединачним сајтовима банака, али од прошле године и на сајту Народне банке Србије. Разлог је, како је објашњено у НБС, да би се обезбедила упоредивост тих накнада, али и осталих које имају везе са подизањем новца и плаћањем између различитих банака.

У делу "Накнаде пружалаца платних услуга повезане с платним рачунима" могу се пронаћи подаци о цени дизања кеша са банкомата у земљи и иностранству. Посебно су приказане и тарифе које се односе на кредитне картице у делу "Платне картице и готов новац".

КОМПЕНЗАЦИЈА

МАТИЧНА банка која издаје платне картице од свог клијента наплаћује накнаду за подизање готовине на банкомату друге банке и кроз ту накнаду надокнађује износ сервисне провизије, као и евентуално друге трошкове у вези са наведеном трансакцијом. Код подизања кеша на банкомату банке, која је уједно и издавалац и прихватилац платне картице не постоји наведена сервисна провизија, па банке не наплаћују накнаду за подизање готовог новца на сопственом банкомату.

Према подацима са тог сајта, најнижу минималну провизију за подизање новца на другим банкоматима има Халкбанка, где је тај износ 20 динара, ако се користи "дина", док је код "визе" један одсто и минималних 60 динара. Са "дином" је и код НЛБ банке минимална провизија 20 динара, али је седам пута виша са "мастером". У МТС банци провизија је 1,2 одсто, а најмање 30 динара као и у Јубмес банци.

Фото архива

У Поштанској штедионици подизање готовине "дином" кошта два одсто, а најмање 50 динара, а "мастер" картицом минимум је двоструко већи - 100 динара. Клијент са рачуном у Комерцијалној банци, кад подиже кеш на аутоматима других банака "дином", платиће провизију од два одсто и најмање 60 динара за ниже износе, а ако користи "визу", онда ће та услуга да га кошта најмање 150 динара, а за веће износе накнада је један одсто. Иста ствар са "пластикама" Уникредит банке кошта 50 за "дину" и троструко више за остале картице.

Најскупља минимална провизија за подизање готовог новца са банкомата других банака наплаћују Адико банка - 240 динара, Рајфајзен 210 динара, Моби банка 200, док им је за остале износе накнада два одсто.

ИНОСТРАНСТВО И ТУЂИ ШАЛТЕРИ

ЈОШ је скупље подизање пара на шалтерима других банкака, где је провизија и до три одсто и 350 динара. За подизање готовине у иностранству код банака које то омогућавају накнада је од један до три одсто, а углавном од три до пет евра - најмање.

По минималних 150 динара прозвизије наплаћују Ерсте банка, Еуро банка, као и НЛБ када се кеш подиже "мастер" картицом, 195 динара кошта са картицама ОТП банке, а Војвођанске 170, или два одсто. Прокредит наплаћује ову провизију од два одсто или 170 динара, Збербанка два осто или 100 динара, а у Интези је 90 динара најмања провизија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)