ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ ЦРТАЈУ ТРАСУ: Влада Србије одобрила је средства за пројектну документацију за изградњу новог коридора

З. Р.

03. 10. 2020. у 12:00

ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ ЦРТАЈУ ТРАСУ: Влада Србије одобрила је средства за пројектну документацију за изградњу новог коридора

Новости

ИЗРАДА пројектног задатка за изградњу новог ауто-пута "Вожд Карађорђе" се приводи крају, а Влада Србије је у четвртак одобрила 200 милиона динара за израду просторног плана и генералног пројекта.

Израда ове документације је предуслов за почетак изградње нове саобраћајнице која ће спојити централну са источном Србијом.

Шумадијски коридор носиће име по вођи Првог српског устанка Карађорђу Петровићу и имаће два крака. Северним краком спајаће Коридор 10 са Тополом преко Младеновца, а други крак ће кретати од Лазаревца. Ауто-пут ће се преко Аранђеловца, Орашца, Тополе и Вишевца, протезати преко Раче, Свилајнца, Деспотовца до Бора.

У "Коридорима Србије" сматрају да иградња још једног ауто-пута кроз Србију представља огромну развојну шансу за домаћу привреду, осигурава равномерни развој земље на целој територији, јер је унапређење путне мреже први предуслов развоја региона.

- Чињеница да је 80 одсто инвестиција у Србији повезано са градњом ауто-пута, говори о важности саобраћајне инфраструктуре за развој привреде - истичу у "Коридорима". - Његова изградња је од великог значаја за смањење незапослености и развој неразвијених општина кроз које овај ауто-пут пролази. Модерна саобраћајна инфраструктура услов је за привлачење страних инвестиција. Основно питање потенцијалних инвеститора заинтересованих да улажу у Србију, јесте колико је неко место близу ауто-пута, јер богати ресурси не значе ништа ако не постоји могућност да се до њих дође. Влада Србије интензивно улаже и у развој туризма, па ће и у том погледу нови ауто-пут бити огроман подстицај.

Већ током градње ауто--пута локално становништво директно или индиректно је ангажовано на његовој изградњи или су укључени у друге допунске послове које изградња саобраћајница подразумева.

- Током процеса изградње ауто-пута на овим подручјима значајно се инвестира, користе се ресурси локалног краја, распрострањена је експлоатација радне снаге и материјала - напомињу у "Коридорима". - Када се нова саобраћајна мрежа заврши, хотели, бензинске пумпе, наплатне рампе и други разни пратећи привредни објекти, запослиће велики број људи.

ГРАДИЋЕ СЕ СЕДАМ ПЕТЉИ

ПРОЦЕЊУЈЕ се да ће нова саобраћајница бити дуга око 245 километара и требало би да има седам петљи.

Петљом Жупањац код Лазаревца, биће спојена два ауто-пута, "Милош Велики" и "Вожд Карађорђе", што ће омогућити најкраћу везу са Црном Гором, а преко луке Бар и са јужном Италијом, као и везе са поморским лукама Јадрана и Средоземља. "Вожд" ће бити повезан са саобраћајним Коридором 10 код Малог Пожаревца и Марковца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)