ПРОВИЗИЈЕ ПРАЗНЕ ЏЕПОВЕ: Накнаде на трансакције између две банке могу скупо да коштају, за мање суме од 45 до 250 динара, а највише 15.000

Б. Царановић

01. 10. 2020. у 10:39

ПРОВИЗИЈЕ ПРАЗНЕ ЏЕПОВЕ: Накнаде на трансакције између две банке могу скупо да коштају, за мање суме од 45 до 250 динара, а највише 15.000

Илустрација / Фото Depositphotos

ВЕЋИНА банака не наплаћује провизију уколико новац иде на други рачун, али у истој банци.

Када се, међутим, паре пребацују на рачуне клијената који нису у истој финансијској установи, све банке узимају провизије од 0,6 до два одсто. За ту услугу банке траже минимум од 45 до чак 250 динара, док су максималне накнаде, без обзира на износ који се пребацује, од 5.000 до чак 15.000 динара!

За последњу деценију, овај намет је поскупео од пет до десет пута! Тако рецимо плаћање неколико рачуна за комуналије, струју, грејање, коштаће најмање неколико стотина динара преко.

Зато све већи број корисника прелази на плаћање преко мобилних апликација, где тарифа нема или су мање. Неки се довијају, па када желе да уплате новац на рачун клијента у другој установи, уместо да новац уплате преко рачуна они подигну кеш, па га предају у филијали примаоца. На тај начин се можда нашетају, али и уштеде, јер уплаћивање на рачуне "туђих" банака, може врло непријатно да изненади.

Пребацивање око 100.000 динара између две банке у просеку кошта око 1.000 динара.

Народна банка Србије од прошле године објављује упоредиве податке о провизијама које се наплаћују корисницима, па грађани могу да имају јасан преглед, упореде накнаде за услуге између различитих банака. У зависности од тога где клијент има рачун, зависи и висина провизије коју ће платити за уплату готовог новца на неки други рачун, који такође припада физичком лицу.

Новости

У табели НБС дате су провизије банака у процентима. Уколико је провизија за неку уплату мања од минималне накнаде, биће наплаћен тај минимални износ. Тако би за рачун за телефон од 1.000 динара, без обзира на то што је један одсто провизије десет динара, била наплаћена минимална накнада од 45 до 250 динара. Без обзира на суму новца, постоји максималан износ накнаде преко којег се не рачуна већа провизија.

Најнижа минимална наканада је у Банци поштанске штедионице и износи 45 динара, а најмањи проценат нуди МТС банка - 0,60 одсто и минималних 50 динара. Следећа је Војвођанска банка, где је најмањи трошак по рачуну међубанкарске трансакције 60 динара, Јубмес и Експобанка око 80 динара. У Прокредит банци и Мирабанци је минимална провизија на било коју трансакцију између две установе чак 250 динара. Горње граничне суме су најниже у МТС и Моби банци - по 3.000 динара, у Уникредит банци 4.000 динара, по 5.000 динара у Кредит агрикол банци, Директној, Експобанци и Збербанци за износе до 300.000 динара, док је за веће овај лимит померен на 9.350 динара. Највиши тарифни лимит је у Мирабанци 15.000, па Опортјунити и Аик банци, где је та сума 10.000 динара.

НАКНАДЕ И "У КУЋИ"

ИМА финансијских установа које наплаћују и међусобне уплате сопственим клијентима. Пример су Адико банка, где се и за интерне преносе плаћа пола процента, најмање 60 динара, у Прокредит банци је - 1,50 одсто и најмање 250 динара, а у Аик банци је та накнада један одсто, а најмање 100 динара. Интерне провизије наплаћује и Експобанка, најмање 60 динара, а за веће суме 0,75 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)