ОПСТАЋЕ НАЈВЕЋЕ АГЕНЦИЈЕ: Министарство туризма са Удружењем банака тражи модел за обезбеђење сигурности путовања

Ј. Субин

01. 10. 2020. у 07:24

ОПСТАЋЕ НАЈВЕЋЕ АГЕНЦИЈЕ: Министарство туризма са Удружењем банака тражи модел за обезбеђење сигурности путовања

Новости

ТУРИСТИЧКА инспекција неће одузимати лиценце агенцијама, организаторима путовања, све док се не пронађе неко решење за проблем, који је настао због одлуке осигуравајућих кућа да више не издају полисе осигурања.

Излазак из ове ситуације очекује се у наредних седам до 10 дана, до када би требало да се размотри питање банкарских гаранција, као модел за обезбеђивање сигурности путовања, приликом склапања туристичких аранжмана. Оно, међутим, не значи пуно свим агенцијама, јер ће новац за њих имати само оне најјаче.

Многа удружења последњих месец дана упозоравала су надлежне да им лиценце истичу 1. октобра, као и да осигуравајуће куће не желе више да им издају полисе, због наводног превеликог ризика у пословању, што би за њих значило - кључ у браву. Ипак, у "минут до дванаест" одржан је састанак надлежних у Министарству и представника Удружења банака, на којем се разматрало питање банкарских гаранција.

- Представници Удружења банака доставиће до краја недеље предлог процедуре за функционисање и евенутално активирање банкарских гаранција - казао је министар туризма Расим Љајић. - Овакав модел гаранције путовања, до сада никада није био коришћен у пракси, иако је предвиђен Законом о туризму. Процедура која буде била донета, биће уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања. Представници Министарства ће посредовати између осигуравајућих кућа и туристичких агенција, како би се решио актуелни спор.

Према речима Љајића, сасвим је неуобичајено да осигуравајуће куће, три дана пре истека рока важења актуелних лиценца, напрасно обавесте агенције да неће да пружају ту врсту услуге, правдајући се великим степеном ризика.

- Суштина јесте да осигуравајуће куће раде процену ризика за сваку појединачну агенцију и да послују са онима, за које процене да су стабилне и солвентне - истакао је Љајић. - Нећемо им одузимати лиценце, јер очекујемо да се проблем реши у наредних десетак дана. А, како је летња сезона већ завршена, не очекује се склапање нових туристичких аранжмана у овом периоду.

Како "Новости" незванично сазнају, од договора са осигуравајућим кућама највероватније неће бити ништа. То значи да ће банкарске гаранције бити једино решење за пословање. Њихово добијање није нимало једноставно, а ни јефтино, јер ће просечна банкарска гаранција бити између 300.000 и 400.000 евра. У многим туристичким агенцијама у Србији рекли су нам да је та цифра, нарочито у овом моменту нереална, и да ће на тржишту остати свега двадесетак туристичких агенција, организатора путовања од око 480, колико их сада послује.

РИЗИК ЗА ЗАМЕНСКА ПУТОВАЊА

УКОЛИКО буде остала само банкарска гаранција, многе туристичке агенције које су сада организатори путовања, остаће без своје лиценце и мораће да постану субагенти. И док неки тврде да ће се тиме направити ред на овом тржишту, јер ће остати само велике агенције, које ће и имовином моћи да гарантују за своје пословање, има и оних који објашњавају да ће уколико се то деси, заменски ваучери који су издати, уместо путовања, бити под знаком питања. Процењује се да је вредност ваучера око 100 милиона евра. Агенције које немају лиценцу, неће моћи да реализују путовања, чак ни ако постану субагенти.

РАМПА ЕУ И ДАЉЕ СПУШТЕНА

ГРАНИЦЕ ЕУ остају до даљег затворене за грађане Србије, одлучили су у Бриселу, сазнају "Новости" у седишту европске дипломатије.

Амбасадори земаља чланица нису ни разматрали промену листе трећих земаља којима је дозвољен улазак у шенгенски простор током пандемије, јер су експерти у понедељак закључили да нема разлога за промене. Ревизија листе се врши сваких петнаест дана и Србија је још пре две недеље испунила постављене услове са мање од 16 заражених на 100.000 становника, у тренутку када многе земље ЕУ имају много већи проценат заражених. Очигледно се ради о политичкој одлуци. (Г. Ч.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)