ПРЕДСЕДНИК САВЕТА ГУВЕРНЕРА НБС: Правовремене монетарне мере обезбедиле ликвидност

Танјуг

30. 09. 2020. у 20:31

ПРЕДСЕДНИК САВЕТА ГУВЕРНЕРА НБС: Правовремене монетарне мере обезбедиле ликвидност

Фото З. Јовановић

НАРОДНА банка Србије (НБС) брзо је реаговала већ на почетку пандемије Ковида 19 и на време применила монетарне мере захваљујући којима је обезбеђена ликвидност система, изјавио је вечерас председник Савета гувернера НБС и професор Факултета ФЕФА Небојша Савић.

Он је гостујући у емисији "Око" на РТС рекао да је одмах када се корона вирус појавио и у Србији, а недељу дана након што је реаговала Америчка централна банка ФЕД уследила монерална интервенција НБС која је подразумевала исте мере.

"Захваљујући тим мерама које су пандан оним које су увеле водеће централне банке обезбеђена је ликвидност система, а након тога је уследио пакет фискалних мера ", рекао је Савић.

Он је додао да се светска привреда опоравља нешто боље него што се очекивало, али да се не може "правити универзална слика" и да ће бити разлике од земље до земље.

"Генерално гледано, тренд ће бити опредељен према ономе што се дешава у Америци или Европи, не зато што Кина има мањи значај, већ што неће ући у тако дубок проблем као ове две привреде", каже Савић и додаје да су све досадашње рецесије показале да је после пада уследио опоравак који је нешто бржи у почетку, а потом и стабилизација.

Савић каже да је важно што је у првих осам месеци ове године индустријска производња у Србији практично надокнадила пад у другим секторима, што је како је нагласио- добар сигнал.

Такође и раст у грађевинарству се наставља, што је веома битно, каже Савић.

Подсећа да су пројекције да ће у трећем кварталу наредне године уследити привредни опоравак у свету, али да тај оправак мора да "повуче" америчка привреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)