ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ГРАЂАНЕ: Мораторијум на кредите истиче данас, на дужницима је избор

Танјуг

30. 09. 2020. у 08:41

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ГРАЂАНЕ: Мораторијум на кредите истиче данас, на дужницима је избор

Фото: Н. Фифић

ДАНАС истиче други застој у отплати кредита који је трајао у августу и септембру, а банке су обавезне да писмом или електронским путем пошаљу клијентима предлог плана отплате са алтернативама, док ће они моћи да банкама одговоре у року од седам дана.

Дужници који по истеку другог мораторијума у отплати обавеза банкама не затраже од банке неку од посебно понуђених опција, аутоматски пристају на план отплате који им је банка предложила и доставила, саопштило је Удружење банака Србије.

Основни и општи модел који банке предлажу је да се камата настала у претходном периоду расподели на остатак дуга чија отплата ће бити продужена за период трајања мораторијума на отплату.

Алтертернативе које банке нуде су да се одједном плате заостале рате са каматом и да клијенти наставе отплату према досадашњем плану, односно да плате само камату, а да рок отплате кредита продуже за број рата за које је важио мораторијум.

Други мораторијум који је трајао два месеца прихватило је 82 одсто грађана и 69 одсто предузећа, а укупна вредност заустављених обавеза износи скоро милијарду евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)