ПОЛИСА ЈОШ ТРИ МЕСЕЦА? Држава преговара са осигуравачима да би туристичке агенције наставиле са радом

Ј. Субин

30. 09. 2020. у 07:00

ПОЛИСА ЈОШ ТРИ МЕСЕЦА? Држава преговара са осигуравачима да би туристичке агенције наставиле са радом

Новости

ТУРИСТИЧКИМ агенцијама у Србији у четвртак истичу полисе осигурања, што значи да би оне могле да изгубе лиценцу организатора путовања.

Осигуравајуће куће, због превеликог ризика, не желе више да издају полисе. С друге стране, држава, како сазнајемо, покушава да реши овај проблем тако што ће да направи неки договор са осигуравајућим кућама или банкама.

Према речима министра туризма Расима Љајића, разговара се са осигуравајућим кућама како би се пронашло неко решење. Бар да продуже на још три месеца, па да ураде процену ризика.

- Осигуравајуће куће нису хтеле да издају полисе осигурања на годину дана, већ само за период од јануара до октобра - рекао нам је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Никакву опцију сада немамо. Од сутра не могу да се закључе нови уговори, али све што је договорено до 30. септембра биће и реализовано, јер то је покривено осигурањем и нема везе са овим. Банкарске гаранције, иако су предвиђене, нису могуће, јер нема ко да буде носилац тога односно онога ко ће је активирати, уколико затреба. С друге стране, туристичке агенције дугују осигуравајућим кућама, али то не може да буде разлог прекида сарадње.

Како "Новости" незванично сазнају, један од разлога прекида сарадње, није само то што је око 70 одсто туристичких агенција остало дужно за премију осигуравајућим кућама, већ и тај што је Удружење туристичких агенција АНТАС поднело пријаву против осигуравајућих кућа Комисији за заштиту конкуренције. Како су им тиме "навукли" општу контролу пословања, многе од њих, наводно, сада не желе да сарађују. Јер, реално, пре девет месеци није било неког ризика, када се путовало, а сада, када агенције скоро и не раде, он постоји.

- Банкарска гаранција је могућа, али много скупља и компликованија - сазнају "Новости". - Разматрају се Привредна комора Србије или евентуално туристичка инспекција да оне могу да активирају ту гаранцију.

Туристичке агенције су сада још у већем проблему, а да се не види неко решење, потврдио нам је и Мирко Милановић из "Вива травела". Како каже, осигуравајуће куће децидно не желе да издају полисе, а од 1. октобра, они буквално губе право на рад.

- У закону постоји могућност банкарске гаранције, али до сада то нико није узео нити је планирао, јер треба да да или хипотеку или депозит банци - објашњава Милановић. - Уз то, у закону није одређено ко је корисник гаранције и то је сада велики проблем. Осигуравајуће куће се држе, не желе ништа, чак ни да оне буду корисници банкарских гаранција. Иначе, једна просечна туристичка агенција би требало да положи депозит од око 350.000 евра. То, у овом тренутку, не би могло да уради ни њих двадесетак.

УОС: БЛОКАДА ЗБОГ ВЕЛИКОГ РИЗИКА

У ПОСЛУ издавања гаранција путовања, туристичке агенције и друштва за осигурање су партнери дуже од једне деценије. Напомињемо да се ради о послу који није атрактиван и исплатив за осигураваче што се види из чињенице да се свега неколико друштава за осигурање бавило овим послом, кажу нам у Удружењу осигуравача Србије.

- Не постоји никаква заједничка одлука или договор осигуравача да из овог посла изађу, већ се ради о појединачним одлукама конкретних друштава која се овим послом баве - истичу у УОС. - Разлози због којих друштва која су се овим послом бавила више не желе то да раде су веома једноставни и леже у чињеници да се ради о превеликом ризику, за који није могуће, у овом тренутку, обезбедити реосигурање. Напомињемо и да премија осигурања за тренутно важеће полисе није плаћена друштвима за осигурање од стране туристичких агенција у највећем делу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)