ОБМАЊУЈУ ДА СУ ЗВАНИЧАН РЕГИСТАР: Фирме на мети агенција које папрено наплаћују упис у електронске евиденције, именима асоцирају на АПР

С. Б.

29. 09. 2020. у 11:00

ОБМАЊУЈУ ДА СУ ЗВАНИЧАН РЕГИСТАР: Фирме на мети агенција које папрено наплаћују упис у електронске евиденције, именима асоцирају на АПР

Из АПР поручују да нове понуде не потичу од њих

ВЛАСНИЦИМА предузећа и предузетницима испоручиване су фактуре, достављани дискови уз рачун, поштом слате уплатнице са уписаним износом и то све ради уписа у неки од привредних регистара.

Свима је заједничко да немају никакве везе са званичним, али да се зову прилично слично, да није обавезна регистрација код њих и да користи од тога имају највише власници фирми који су их покренули. Покушај "Дигиталне платформе" је последњи у низу, а до сада нико ко је покушао на овај начин да обмане привреднике - није санкционисан.

Предузеће "Дигитална платформа" протеклих дана послала је многим фирмама допис са уплатницом на којој је износ од 4.500 динара. У складу са "условима који се налазе на интернет страници" они упис по тој тарифи нуде само до 12. октобра, док ће накнадни упис коштати чак 15.000 динара. Без појашњења у шта се уписују, која је сврха "Привредног-регистра.рс", као и да иза њега стоји предузеће основано фебруара ове године. И да му је једина сврха маркетинг.

Агенција за привредне регистре одмах је упозорила привреднике да не наседају на допис и да иза њега не стоји званична државна институција, нити је упис у тај регистар обавезан. Због довођења у заблуду да је реч о упису у регистар који води Агенција за привредне регистре, АПР ће предузети све активности које им стоје на располагању. То су предузели и у току прошле године, када је сличну превару, са уписом у www.привреднирегистар.рс, покушало привредно друштво Агенција "Регистар услуга", које је тренутно у ликвидацији.

Ово шаљу на адресе фирми

- АПР се прошле године обратила МУП-у, Трећем основном јавном тужилаштву, Вишем јавном тужилаштву и РНИДС-у, због регистрације домена www.привреднирегистар.рс - објашњавају у АПР. - Надлежне органе смо обавестили да нам се 25. јуна 2019. обратио велики број грађана, који су путем поште примили коверте са уплатницама на којима су штампани износи од 2.000, 3.000, 6.000 и више хиљада динара, са сврхом уплате "упис у Привредни регистар". Због покушаја обмањивања јавности, које је довело до настанка бројних штетних последица по грађане, Агенција је позвала надлежне да предузму мере из својих надлежности, што су они и учинили, с обзиром на то да су престале жалбе грађана све до петка, 25. 9. 2020. када нам се, поново, обратио велики број грађана који су примили поштом дописе за "упис у Привредни-регистар.рс", уз уплатнице на којима је одштампан износ од 4.500 динара.

ПОЗНАТ МОДЕЛ

У обавештењу стоји да ће накнада за упис у "Привредни-регистар.рс" бити увећана на износ од 15.000 динара, уколико се уплата не изврши до 12. октобра 2020. године, чиме је у потпуности примењен прошлогодишњи модел преваре, који је осмишљен тако да је за плаћање нижег износа остављен краћи рок, чиме је извршен додатни притисак на привредне субјекте који су плаћање доживели као хитно и обавезно - појашњавају у АПР.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)