УЗЕЛИ НОВАЦ ТУРИСТИМА, А САДА СЕ КРИЈУ: Све више грађана покреће тужбе против власника туристичких објеката у Европи због пропалих аранжмана

В. ИЛИЋ

29. 09. 2020. у 08:30

УЗЕЛИ НОВАЦ ТУРИСТИМА, А САДА СЕ КРИЈУ: Све више грађана покреће тужбе против власника туристичких објеката у Европи због пропалих аранжмана

Закључавање граница појединих држава оштетило и наше држављане

ВИШЕ десетина преварених грађана тужиће хотелијере у европским престоницама, пошто им не враћају новац од унапред плаћеног смештаја, који су резервисали пре почетка епидемије вируса корона.

Неки од њих, након што због затварања граница нису могли да отпутују у жељене дестинације, више пута су покушавали да ступе у контакт са власницима апартмана и соба, али безуспешно, па су решили да помоћ потраже путем суда и већ су ангажовали адвокате.

Чачанин Р. И. (60) још у јануару је резервисао и платио апартман у Будимпешти посредством "Букинга", а тамо је требало да са породицом отпутује у јулу.

- Требало је да идемо на концерт групе "Аеросмит" који је у Будимпешти био заказан за 23. јул. Чим су карте пуштене у продају, електронски сам платио и смештај и улазнице. Због новонастале епидемиолошке ситуације концерт је отказан. Међутим, то није био разлог да са породицом не проведем продужени викенд у Мађарској, али ни то у том периоду није било могуће, пошто су границе биле затворене - казао нам је преварени Чачанин.

Одмах након сазнања да неће моћи да путује, он се обратио мејлом власнику смештаја, као и надлежнима на "Букингу", који су одмах део новца који је припао њима као посреднику вратили. Међутим, станодавац никада није одговорио ни на један мејл, нити на телефонске позиве.

- Не преостаје ми други избор него да свој новац добијем путем суда - закључио је Р. И.

Према нашим сазнањима, адвокатима широм Србије последњих дана јављају се људи који су преварени на исти начин као ојађени Чачанин. Да наплате своја потраживања, истичу адвокати, могуће је, али је тај пут, по њиховој оцени, веома тежак.

- У сваком од ових случајева је неопходно потражити правну помоћ код адвоката из одређене државе, у случају Чачанина, рецимо, Мађарске. Грађани треба да прибаве доказ да су смештај платили, наравно, потребно је да имају и акт по ком је излазак или улазак у одређену државу био онемогућен. Након давања пуномоћја адвокату, клијент не мора да одлази на рочишта у иностранство. Ми клијенте упућујемо на своје иностране колеге које познајемо, а грађани се о адвокатима у иностранству могу информисати и у Адвокатским коморама пограничних градова Србије. Треба нагласити да је за решавање оваквих спорова надлежан искључиво суд оне државе у којој се непокретност налази, исто важи и за право које се примењује - објаснио је београдски адвокат Немања Ињац, наглашавајући да су одређене земље, попут Грчке донеле посебне прописе којима омогућавају хотелијерима, власницима приватних кућа и осталих врста смештаја да примљени новац не морају да врате до 2022. године, уколико се до тада услуга смештаја не искористи.

ОСТАЈЕ ГРЧКА РАМПА, СЛОБОДНО У СЛОВЕНИЈУ И ТУНИС

ГРЧКА неће отворити границе за наше грађане до 15. октобра. Није сигурно да ли ће и после тог датума, Србима бити дозвољен улазак на њихову територију. И док је грчка рампа, већ месецима спуштена, Словенија је Србију сврстала на "зелену листу", па се у ову земљу може без икаквих мера - нема карантима и нема ПЦР теста. Без икаквих забрана може се од јуче и у Тунис, једну од дражих дестинација српских туриста. Очекује се да би део наших грађана могао, у наредном периоду, свој одмор да проведе на овој дестинацији. Иначе, своја врата отворио је и Кипар, али наши туристи тамо могу да путују сада само уз негативан ПЦР тест, који није старији од 72 сата. И док су границе ЕУ, углавном, од кад је кренула пандемија, затворене за наше држављане, последњих месеци без икаквих проблема се путовало у Турску и Албанију, док је за Хрватску и Бугарску потребан негативан ПЦР тест. Црна Гора је пустила држављане Србије тек пре неколико недеља. (Ј. Су.)

      

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)